„Klubrádió
Esti gyors

Nem engedték be a hallgatók, fenyegetőzni kezdett az SZFE új kancellárja

30/09/2020 20:38

| Szerző: Klubrádió/szg

Néhány hallgató elállta az új kancellár, a korábbi katonatiszt, Szarka Gábor útját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Tíz-tizenkét percet beszélgettek vele, megmondták neki, hogy nem engedik be, mert az általuk illegitimnek tartott kuratórium nevezte ki, ezután a kancellár távozott. Azonban a 444 információi szerint később közölte: nem utal fizetést, ha nem léphet be az intézménybe.

2020. szeptember 30. Esti gyors / részlet, Csernai Mihály (20.09.30.)
08:11
00:00

Csütörtökön, október 1-jén elkezdődik a sztrájk a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahová a hallgatók nem engedték be az új kancellárt, Szarka Gábor volt katonatisztet.

Csernai Mihályt, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnökét kérdeztük. Az Esti gyorsban elmondta: a sztrájkbizottság néhány héttel ezelőtt alakult meg, ők hirdették meg a sztrájkot, amelyhez bent kell lenniük, ezért döntöttek úgy, hogy élőben közvetítik, lássa mindenki.

 Piros-fehér szalag az SZFE bejáratánál
 

Elmondta: az új kancellár megérkezett a hátsó bejárathoz a parkolón keresztül, riadóztatták egymást, és néhány hallgatóval elállták az útját. Elmondták, hogy mivel a kuratórium nevezte ki, amelyet illegitimnek tekintenek, és csak egyetemi polgárokat engednek be, őt nem tekintik az egyetem polgárának, így nem jöhet be. Tíz-tizenkét percig beszélgettek, majd a kancellár távozott. Sok kérdést vet fel, hogy Szarka Gábor eredeti foglalkozását tekintve katonatiszt, de nem a személyével (vagy a személyekkel általában) van bajuk, hanem a kuratórium kinevezésével és az egész átalakítással – tette hozzá.

Úgy gondolják, hogy szeptember 1-jével, a modellváltással, a kuratórium pozícióba kerülésével új időszámítás indult el. Nekik kötelességük továbbra is követelni az autonómiának azokat a garanciáit, amelyeket eddig is, mert nem teljesültek az elvárásaik, sőt, a szervezeti és működési rend legutóbbi módosítása újabb jogokat vett el az egyetemtől.

Megy a tanítás, pár hete megalapították az úgynevezett tanköztársaságot, tartanak kiscsoportos órákat külsős és egyetemi oktatók is, ezeket bármely szakos hallgató szabadon látogathatja. Reagáltak is Lajos Tamásnak, a kuratórium egyik tagjának szavaira, aki szerint az oktatáshoz megvan a helyszín és az oktatók is: ahhoz, hogy alternatív oktatást indítson a kuratórium, ahhoz alternatív hallgatók is kellenek, márpedig ők ott vannak a Vas utcában, és maradnak is.

Friss hír, a SZFE sztrájkbizottságának egyik tagja, Csató Kata mesteroktató a 444-nek elmondta: Szarka Gábor kancellár találkozóra hívta az egyetem középvezetőit, és közölte velük, hogy ha nem jöhet be az egyetemre, akkor nem ír alá semmit, nem lesznek fizetések sem. Csató arról nem beszélt, kik vettek részt ezen a találkozón, de más forrásból úgy értesült a portál, hogy nem oktatók, hanem az egyetem egyéb beosztású dolgozói. Szarka elképzelése szerint nekik kellene meggyőzniük a hallgatókat, hogy adják fel a pozícióikat. A hallgatók e percekben is arról tartanak fórumot, hogyan reagáljanak erre a fenyegetésre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Esti gyors
2020. szeptember 30., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor