„Klubrádió
Reggeli gyors

Vidnyánszkyék bíróságon támadnák meg a sztrájkot

28/09/2020 14:29

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Listázzák azokat, akik részt vesznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem sztrájkjában. Ők azonban kitartanak és tárgyalnak továbbra is.

2020. szeptember 28. Reggeli gyors - részlet 20.09.28. Karsai György
08:31
00:00

A saját munkáltatóikkal, vagyis az egyetem kancellárjával és a ki nem nevezett rektorral tárgyalnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem sztrájkbizottságának tagjai. Elég sajátos a helyzet, hiszen az említett vezetők vélhetően egyetértenek a tiltakozókkal, mégis a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumot kell képviselniük, vagyis az egyetemet a sztrájkolókkal szemben. Időközben megjelent a színen egy ügyvéd, aki úgy viselkedett, mintha a kuratóriumot képviselte volna – mondta el Karsai György, a doktori iskola vezetője, a sztrájkbizottság tagja. Ez az ügyvéd felszólította a kancellárt, hogy adjon megbízást a kuratórium nevében, aminek birtokában irodája megtámadhatja a bíróságon a sztrájkot. Ezt a hírek szerint a kancellár először megtagadta, majd Vidnyánszkyék értesítették arról, hogy munkaköri kötelessége megadni a megbízást.

Bármilyen kacifántos is a helyzet, Karsai György szerint jogszerű a sztrájk. S bár listázták azokat, akik részt vettek a csütörtöki figyelmeztető akcióban, folytatják a tiltakozást. Egyébként bejelentést tettek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalnál a listázás miatt, mert az már önmagában is botrány. Hogy meddig bírják? A doktori iskola vezetője azt mondta, hogy már nagyon fáradtak, hisz nem erről kellene szólnia az életüknek, tanítani szeretnének, dolgozni, és nem vitatkozni egy olyan testülettel, amely alpári módon viselkedik és akár méltánytalan eszközöktől sem riad vissza.

A tanítás egyébiránt folyik az egyetemen, vannak, akik az épületben tartják meg az óráikat, vannak, akik távoktatást folytatnak, a sztrájkolók pedig kitartanak. Csinálni kell – fogalmazott Karsai György.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020.09.28. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor