„Klubrádió
Reggeli gyors

A rektorok hallgatnak

29/09/2020 11:45

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Öt ország rektori konferenciája szólította fel az Orbán-kormányt, hogy ne bántsa az egyetemi autonómiát. A magyar rektori konferencia meg sem szólal a színművészeti ügyében.

2020. szeptember 25. Reggeli gyors - részlet 20.09.29. Ropolyi László
08:54
00:00

Nem azzal van a baj, hogy alapítványi működtetésbe tesznek át egy felsőoktatási intézményt, mert a modell sok helyen működik. A baj azzal van, ahogyan ezt az Orbán-kormány teszi. Nyilvánvaló, hogy a cél a kritika elnémítása, a kultúra, a tudomány függetlenségének lerombolása. CEU, MTA, SZFE, a tendencia tisztán látható. Látják is – külföldön. A német, az osztrák, a lengyel, a cseh, a szlovén rektori konferencia közös nyilatkozatban vállal szolidaritást a Színház- és Filmművészeti Egyetem tiltakozó hallgatóival, oktatóival, dolgozóival. Az egyes országok legtekintélyesebb egyetemeit irányító rektorok fontosnak tartják a szabadságot, az autonómiát.

A magyar rektorok mélyen hallgatnak. Csak a CEU és a Wesley János Lelkészképző merte vállalni, hogy kiáll az SZFE mellett. Más intézményekből bizonyos tanszékek, vagy szakkollégiumok kinyilvánították véleményüket, pontosabban néhány oktató megtette ezt, de általános felháborodásról szó sincs. A felszínen legalábbis nem látszik ilyesmi.

A magyar testületben 64 rektor ül. Már a Bécsi Nyilatkozatot sem írták alá, amelyben tíz térségbeli rektori konferencia nyilvánította ki, hogy elkötelezi magát az akadémiai szabadság és az intézményi autonómia iránt. Az itthoni egyetemi struktúra átalakításával, vagyis a magánosítással kapcsolatban azt a véleményt hangoztatták, hogy a folyamat előre mutató.

Az Oktatói Hálózat tagja, Ropolyi László internetkutató arról számolt be a Reggeli gyorsban, hogy felszólították a Magyar Rektori Konferenciát az állásfoglalásra. Mondjanak már véleményt! Nyilvánvaló, hogy az egyetemi vezetők ki vannak szolgáltatva a hatalomnak, csakhogy ez nem egy elfogadható állapot. Az intellektuális élet nem tűri, nem tűrheti az ilyesmit.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Reggeli gyors
2020.09.29. 06:00
Műsorvezető: Dési János