„Klubrádió
Esti gyors

SZFE-ügy: „Nem is tudom, hogy lehet-e ilyen szintre süllyedni”

29/09/2020 14:07

| Szerző: Klubrádió/szg

„Nem is tudom, hogy ilyen szintre le lehet-e süllyedni”, és aki ilyen szintre süllyed, az talán maga sem gondolja komolyan – mondta Wéber Kata forgatókönyvíró, akit a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyéről kérdeztünk. Hozzátette: ha nem tisztelnek meg egy intézményt azzal, hogy maga jelölhet tagokat egy kuratóriumba, akkor arra egyszerűen nemet kell mondani.

2020. szeptember 28. Esti gyors / részlet, Wéber Kata (20.09.28.)
06:05
00:00

Wéber Kata színművész, forgatókönyvíró a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájában végzett; „doktor vagyok, de nem gyógyítok” – mondta az Est gyorsban. Nem hallott arról, hogy a sok neves távozó helyére keresik az új oktatókat a Vidnyánszky Attila-féle kuratórium tagjai, őt nem keresték meg.

Nagyon szomorúnak tartja és aggasztónak a jövőre nézve azt, ami a Színművészetin történik. Úgy fogalmazott: a végsőkig reménykedik, hogy akinek belátóbbnak kell lennie, az belátóbb lesz. Mindenki pontosan tudja, hogy mit jelent egy egyetem szakmai integritása, és ez alapján mit várnak el bármilyen felettes szervtől. 

Ezt annyira banálisnak érzi, az ezzel kapcsolatos „hazugságokat, mellébeszéléseket” annyira infantilisnak, hogy nem is tudja, „ilyen szintre le lehet-e süllyedni”, és aki ilyen szintre süllyed, az talán maga sem gondolja komolyan – tette hozzá Wéber Kata. Párbeszédben kell maradni, nem hisz az árokásásban – mondta, hozzátéve: de ha nem tisztelnek meg egy intézményt azzal, hogy maga jelölhet tagokat egy kuratóriumba, akkor arra egyszerűen nemet kell mondani.

Sokan kiálltak külföldről az SZFE mellett, de rájuk azt mondták a kormányoldalról, hogy nem ismerik a magyar viszonyokat, megtévesztettek. Wéber Kata szerint az egyetemi autonómiát országtól, politikai helyzettől, hitbéli kérdésektől függetlenül mindenhol biztosítani kell. Jelenleg, ha ilyen a berendezkedés, nem biztosított az egyetem autonómiája.

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjének bemutatója Lo
 
Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró a Fehér Isten című filmjük londoni bemutatójára érkeznek az 58. BFI Londoni Filmfesztiválon az Odeon Covent Garden moziban 2014. október 12-én. MTI Fotó: Deme Dániel

Wéber Katával beszéltünk arról is, hogy bekerült a világ egyik legrangosabb filmes magazinja, a Variety által összeállított listába, amely a tíz legígéretesebb forgatókönyvírót mutatja be. Azt mondta, ez nyilván nagy dicsőség és elismerés, és reméli, hogy akik nem ismerik a nevét, majd szívesen megkeresnék. Magyarként nem gondolja, hogy bejárása lenne az amerikai forgatókönyvírók világába. Wéber Kata saját, többszörösen díjazott színdarabja alapján írta a Velencei Filmfesztiválon jól szerepelt Pieces of a Woman című Mundruczó Kornél-film forgatókönyvét. A rendezővel dolgozott már együtt a Fehér isten és a Jupiter holdja című filmjein is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Deme Dániel

Esti gyors
2020. szeptember 28., hétfő 18:35
Műsorvezető: Dési János