„Támogassa
Megbeszéljük...

Lakner: „Párt-katona” kezébe adták a Színművészetit

30/09/2020 16:48

| Szerző: Klubrádió/szg

Szarka Gábor ezredest, a Honvédelmi Minisztérium volt kabinetfőnökét nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárjának. Lakner Zoltán politológus szerint (aki óraadóként tanít az SZFE-n), ez a lépés illeszkedik a miniszterelnök egyre militánsabb szemléletébe. Azonban a diákságot dicséri, hogy se Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke, se az új kancellár nem tudott bemasírozni az épületbe. Talán a NER túl könnyűnek gondolta az egyetem átvételét – vélekedett.

2020. szeptember 30. Megbeszéljük / részlet, Lakner Zoltán (20.09.30.)
14:31
00:00

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozott az egyetem kancellárja, helyére pedig Szarka Gábor ezredes, volt katonai attasé, a Honvédelmi Minisztérium korábbi kabinetfőnöke került. A 2015-ben bevezetett új rendszerben a miniszterelnök által kinevezett kancellárok vették át az egyetemek gazdasági irányítását.

Lakner Zoltán politikai elemzőt, a Jelen hetilap főszerkesztőjét kérdeztük, aki elmondta: évek óta óraadóként oktat az SZFE-n, ha nem is a Vas utcában, ahol most elfoglalták az egyetemet a hallgatók, de a Szentkirályi utcában igen, a film-és médiaintézetbe járó hallgatókat tanítja. Ráadásul amikor a miniszterelnök meghívta az évértékelőjére a honvédség vezetőit februárban, akkor írt arról, hogy ez azért nincs jól, hogy egy pártrendezvényre egy nemzeti intézmény képviselőit elhívják, sőt, külön megszólítják őket.

Azt mondta: a kormányfő által használt nyelvezetből kitűnik a folyamatos katonásdi, militarizálódás, a katonai erények központba állítása, a fegyveres testületek behozatala a közéletbe, ebbe a sorba illeszkedik az ezredes kinevezése – akinek ugyan van némi egyetemi tapasztalata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, de a jelenség aggasztó. Az SZFE-ügyben nem éppen a békülékenységet mutatja, hogy a szó szoros értelmében odavezényeltek egy ezredest. Az eddigi kancellárt, Vonderviszt Lajost megbecsülték az egyetemen, talán ez is lehetett az eltávolításának oka.

Lakner Zoltán azt mondta, kicsit a szavakkal játszva egy „párt-katona” kezébe adják az egyetem működtetését (nem megszokott bürokratáról van szó, hanem katonáról, aki megkapta ezt, a hatalomnak fontos feladatot). Hozzátette: böngészte Szarka Gábor életútját, és „nem azt olvasta ki belőle, hogy a NER legsikeresebb káderéről van szó”. Azt az egyetemi polgárság ellenállásának javára írja, hogy se Vidnyánszky Attila, se az új kancellár nem tud bemasírozni az egyetemre. Mintha az egészet nem gondolták volna végig forgatókönyv-szerűen. Hangsúlyozta: meglepetést okozott a kormánynak, hogy itt nem lehet áthaladni, mint kés a vajban, és a személyi, tudásbeli feltételek nem állnak rendelkezésre. Az egyetem átvételéhez és a jelenlegi szisztémába illesztéséhez is kell egyfajta tudás, „még ha ez számunkra nem is rokonszenves”, azonban a politológus ezt se látja. Ez a NER egyik szimbolikus ügye már most is, és visszatekintve még inkább az lesz. 

Természetesen hordoz fenyegető üzenetet a kinevezés, de ezzel együtt benne van, hogy túl könnyűnek gondolták az egyetem elfoglalását, és Vidnyánszkynak csapata sincsen. Úgy fogalmazott: a kuratórium vezetője „másodvonalbeli” színházi emberekkel vette körül magát, így nem tűnik valószínűnek, hogy tud majd másik képzést indítani. A kancellár egyelőre nem tudott bemenni az épületbe, és a nagy ötlet, hogy a hátsó ajtót használja, szintén nem sikerült.

Lakner Zoltán hangsúlyozta: az ellenállás, hogy valakik kitartanak az elveik mellett, meglepte a kormányt, és mintaként szolgálhatna sokak számára Magyarországon. Az ellenzéki közvélemény egyik legbénítóbb tétele, hogy a NER zsenik gyülekezete, és minden kommunikációs és személyi döntés valamilyen mesterterv része. Az SZFE ügye pedig sok olyan mozzanatot tartalmaz, amelyből kiderül, hogy egyáltalán nem zsenikkel állnak szemben. Fontos lenne nem szuggerálnia magába az ellenzéknek, hogy nem géniuszok az ellenfelei.

Hallgatói kérdésre úgy válaszolt, el tudja képzelni, hogy a diákokat eltávolítják az egyetemről valamilyen járványügyi intézkedés örvén, vagy adminisztratív „kekeckedéssel” próbálják fizikailag ellehetetleníteni azokat, akik bent vannak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2020. szeptember 30., szerda 16:00
Műsorvezető: Bolgár György