„Klubrádió
Reggeli gyors

„A hatalom megmutatta: sunyi, cinikus, erőszakos”

20/10/2020 14:57

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A színművészetin folyik az oktatás, bár az új vezetés minden eszközzel megpróbálja ezt megakadályozni. A kormány nem tud mit kezdeni a szelíd tiltakozással.

2020. október 20. Reggeli gyors - részlet 20.10.20. Báron György
10:03
00:00

Megpróbálták szó szerint bezárni az SZFE épületeinek kapuit, a tantermeket, hogy a hallgatók ne juthassanak be, de hiába. Hírek szerint egyetlen helyiséget, a látványtervezők Rajk-termét sikerült átmenetileg becsukni, de a diákok ezt a problémát is megoldották. Amíg a hallgatók és a tanárok ott tudnak lenni, addig nem áll le az oktatás – hangsúlyozta Báron György egyetemi tanár, filmkritikus.

Az egyetem új vezetése először nagy ájtatosan azt hangsúlyozta, hogy oktatni bizony kell, és ha azt valami miatt nem lehet, akkor elvész a hallgatók féléve. Mikor rájöttek, hogy ettől senki sem ijedt meg, akkor váltottak, és olcsó, ócska, törvénytelen trükkökhöz, fenyegetésekhez folyamodtak. Báron György sorolta a Reggeli gyorsban: kikapcsolták az internetet, ami nem csak törvénytelen, hanem veszélyes is, mert a diáknak közösségben kell használnia a netet, ha tanulni akar. Aztán megfenyegették a dolgozókat, hogy nem kapnak bért, majd a hallgatók egzisztenciáját próbálták tönkretenni azzal, hogy nem fizetik ki az ösztöndíjukat, nevetséges, járványügyi okokra hivatkozva. Péntek reggel közölte az egykori ezredes, mostani kancellár, hogy estig ki kell üríteni az épületet. Vidéki, határon túli hallgatók mehettek volna a kollégiumból a híd alá. Szerencsére a kiürítést nem tudták végrehajtani. Nehéz eldönteni, hogy melyik intézkedés az aljasabb.

Új szöveg a hatalom köreiből, hogy tulajdonképpen nincs is szükség állami színészképzésre. Persze, ki lehet irtani a kultúra minden szegmensét -mondja a kritikus-, a színházat is, a filmet is, ha nem veszi figyelembe senki, hogy az SZFE egykori és mostani diákja mögött komoly sikersorozat áll.

Hogy meddig tart a tiltakozássorozat? A hallgatók és tanárok az egyetem autonómiáját követelik vissza, addig küzdenek, amíg ez nem teljesül. Az oktatás autonómiája évszázados hagyomány, ezek a diákok azon az egyetemen szeretnének tanulni, ahová fölvették őket és azoktól a mesterektől, akikhez jelentkeztek. A hatalom láthatóan nem tud velük mit kezdeni. Ez egy szelíd ellenállás, a tiszta tekintetű fiatalok nem veszik be a kormány által kínált maszlagot – mondja Báron György. A hatalom tehetetlenségében mindig lép valamit, rendszerint valami ballépést. Most minden eddiginél tisztábban mutatkozik meg az erőszakos, cinikus, sunyi és hazug arca.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors
2020.10.20. 06:00
Műsorvezető: Dési János






És még valami:

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.
Az oldalra jutva majd jobbra fent lát egy kék gombot, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás