„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar György: Még jó, hogy a katonatiszt arra nem kötelezi a diákokat, hogy egyenruhát hordjanak

13/10/2020 19:46

| Szerző: Klubrádió/szg

Mindenkinek nyilatkoznia kell a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy együttműködik-e az új vezetéssel, erről a két frissen kinevezett rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár adott ki közleményt. Magyar György ügyvéd úgy fogalmazott: még jó, hogy a katonatiszt arra nem kötelezi a diákokat, hogy egyenruhát hordjanak vagy masírozzanak fel-alá. Az ott dolgozóktól pedig csak munkaviszonyból fakadó kérdésekre kérhet választ a vezetőség, arra, hogy kinek szimpatikus az új főnök, egy munkavállaló sem köteles válaszolni – tette hozzá.

2020. október 13. Megbeszéljük / részlet, Magyar György (20.10.13.)
13:52
00:00

A Színház- és Filmművészeti Egyetem két frissen kinevezett rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár kedden közölte: a napokban nyilatkoztatja az egyetem összes hallgatóját és dolgozóját, hajlandóak-e a jövőben együttműködni az új vezetéssel. Szarka Gábor, a volt katonatiszt azt írta: keddtől megtilt minden együttműködést az egyetemfoglalókkal és támogatóikkal, aki mégis együttműködne velük, azzal szemben „munkajogi felelősséget” emlegetett.

Magyar György ügyvédet kérdeztük, aki azzal kezdte: ha jól érti, és a hallgatóktól és a dolgozóktól is kérik ezt a nyilatkozatot, akkor a jog különbséget tesz. Más szabályok és kötelezettségek vonatkoznak egy munkavállalóra a munkáltatóval szemben, és mások a diákokra az egyetem felé, a kettő összemosása szakmaiatlan. A „professzor vagy hozzááértő katonatiszt”, aki elkezdett intézkedni, nem nézett ennek utána teljeskörűen – tette hozzá. Ugyanis a kancellárt az egyetemi intézmények pénzügyi, finanszírozási hátterének biztosítására nevezik ki, nincs feljogosítva arra, hogy a hallgatókat nyilatkozattételre kötelezze, velük nem áll jogviszonyban.

Műsorvezetőnk, Bolgár György feltette a kérdést: követelhet-e bárki a dolgozóktól hűségnyilatkoztot? Az ügyvéd azt mondta: a munkáltató adhat utasítást azoknak, akiket alkalmaz. Sztrájkot jelentettek be a munkavállalók, ha ennek jogszerűségét vitatja a munkáltató, azt a bíróságnak kell elbírálnia. Magyar György szerint a munkáltató fordulhat a munkavállaló felé olyan kéréssel, hogy nyilatkozzon erről vagy arról. Befolyásolni a szándékát, akaratát nem lehet, és természetesen nem köteles olyan választ adni, amilyet elvárnak tőle. Ezt hűségnyilatkozatnak nem nevezné, adatközlési, tájékoztató nyilatkozatnak igen. Azonban munkaviszonyból fakadó kérdésekre kérhetnek választ, a magánszférájába tartozókra és olyanokra, hogy milyen a politikai meggyőződése, szimpatikus-e neki az új vezető, egy munkavállaló sem köteles válaszolni – tette hozzá.

Megismételte, mivel csak az egyetem és a hallgatók között van jogviszony, szerinte, ha a hallgatók Szarka úr felszólítására azt mondják, hogy „hagyjál békén”, vagy összetépik a levelet, semmi rosszat nem csinálnak. A tanulók hallgatói jogviszonyban vannak, így ők az egyetemmel állnak kapcsolatban és nem a kancellárral. A kuratóriumnak semmi köze a hallgatók szellemiségéhez és az oktatás tartalmához. Úgy fogalmazott: még jó, hogy a katonatiszt arra nem kötelezi őket, hogy egyenruhát hordjanak vagy masírozzanak fel-alá.

Magyar György szerint a megegyezés lenne a legjobb, de a hatalom ott téved, hogy ha alapítványi formába rendezi az egyetemeket, akkor a szellemiségüket is befolyásolhatja, ez az „erőszakos program” nem lesz sikeres. Másik intézménnyel meg lehetett ezt csinálni, a Miskolci Egyetemet gond nélkül vette át az igazságügyi miniszter, de ehhez „kellő szervilitás és odaadás szükséges”. A SZFE szabad szellemiségű diákjai valószínűleg nem ok nélkül tiltakoznak, nem szeretnék, hogy az ő gondolkodásukat bárki is befolyásolja, még ha „le is lesznek libernyákozva, és valaki elviszi őket a hátán” – fogalmazott.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Megbeszéljük
2020.10.13. 16:45
Műsorvezető: Bolgár György