„Klubrádió
Megbeszéljük...

HÖOK: Nem szabad tovább duzzasztani az SZFE-ügyet, a kuratórium tegyen gesztust!

8/10/2020 19:49

| Szerző: Klubrádió/szg

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint se az SZFE régi vezetésének és hallgatóinak követelései, se a kuratórium elképzelései nem valósulnak meg száz százalékban. Továbbra is kompromisszumot szeretnének, hogy a „nagyon méltatlan” vita elmozduljon a holtpontról. A szervezet elnöke úgy véli, az új vezetésnek kell valamilyen gesztust tennie, de szerinte nem biztos, hogy a kuratórium lemondása ilyen lenne.

2020. október 08. Megbeszéljük / részlet, Murai László (20.10.08.)
15:14
00:00

Murai Lászlót, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökét kérdeztük a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyéről. Az intézménnyel kapcsolatban a legfrissebb hír, hogy csütörtökön megint nem engedték be a hallgatók az épületbe a korábban ezredesi rangig jutó volt katonatisztet, Szarka Gábor kancellárt. 

Éppen az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke kérdezte meg a napokban, hogy miért nem áll határozottabban melléjük a HÖOK, erre ő közzétett egy nyilatkozatot, amely itt olvasható:

Murai László azt mondta, az SZFE HÖK vezetésének interjúja miatt megszólítva érezték magukat. Hétfőn volt egy megbeszélés, ahol ott volt az SZFE hallgatói vezetői és a rektorok mellett a HÖOK is, és arról volt szó, hogyan tudják kimozdítani a holtpontról ezt a „nagyon méltatlan”, folyamatosan eszkalálódó szituációt. Nyilatkozatában az SZFE új vezetésének nyolcpontos javaslatcsomagjára reagált, amelyet „ultimátumként értelmeztek” az egyetem hallgatói. Hangsúlyozta: maximálisan szolidárisak az SZFE diákjaival, és megpróbálnak érvényt szerezni az ő céljaiknak, de ezt inkább kevesebb, mint több sikerrel tudták megtenni.

Közölte, azt nem javasolták, hogy az első kockára lépjenek vissza az ügyben, mert úgy látja, az SZFE-s vezetőknek se lenne bajuk alapvetően a struktúraváltással, csak a módjával, gyorsaságával és a döntés óta meghozott lépésekkel. Szerinte az SZFE régi vezetése és a kuratórium is a közvéleményt próbálja meggyőzni a saját igazáról, így nem közelednek az álláspontok. Ők a „harmadik kockára” lépnének vissza, vagyis azt támogatnák, hogy kerüljenek be a kuratóriumba tagok az egyetemről, valamint jelenjenek meg intézmény-iránítási garanciák mind az alapító okiratban, mint a szervezeti és működési szabályzatban, amelyek garantálják, hogy a kuratóriumnak és az SZFE vezetésének együtt kelljen dolgoznia a fontos ügyekben. Szerinte az egyik oldal „a” opciója és a másik oldal „b” opciója se valósul meg száz százalékban. Úgy vélik, a kuratóriumnak és az új vezetésnek kell meggyőznie az SZFE-s polgárokat arról, hogy közösen, együtt, egy irányba szeretnék vinni az egyetem fejlesztését, és lehet alapja a párbeszédnek, ezek a gesztusok eddig hiányoztak. A hallgatók és az SZFE-vezetés álláspontja 3 hónapja ugyanaz, az új vezetés pedig a saját perspektívájából próbál „az oktatás előmozdítását” célzó döntéseket hozni. Amikor valamelyik fél tett egy gesztust, az sajnos mindig negatívabbá tette a kapcsolatot.

Az SZFE ügyében a HÖOK tagjai közül aki úgy érezte, hogy meg kell nyilvánulni, megtette, (beleértve őt is), kint voltak az utcán, tartották a transzparenst, eljuttatták a chartát, „lecserélték a profilképüket”, kiadták a nyilatkozatot. Ha tovább duzzasztják a konfliktust a nyilvánosság előtt, akkor ez az ügy nem halad előre. Úgy érzi, ebben a csatában a kuratóriumnak kell megtennie az első lépést, amellyel kivívhatja az SZFE polgárainak empátiáját, bizalmát. Amíg ezt nem teszik meg, nem lesz előrelépés. Kérdésre válaszolva Murai László azt is mondta: nem tudja, hogy a kuratórium lemondása megoldást hozna-e.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: tüntetés az SZFE-ért (fotó: Klubrádió)

Megbeszéljük...
2020. október 08., csütörtök 16:45
Műsorvezető: Bolgár György