„Klubrádió
Hetes Stúdió

Jogállamiság, áltörténelem és Színművészeti a Hetesben

10/10/2020 14:37

| Szerző: Klubrádió/szg

Súlyos, a jogállamiságot veszélyeztető problémákat tárt fel az Európai Bizottság jelentése Magyarországról, az Amnesty és a Helsinki Bizottság szakértőit kérdeztük. A hatalom önmaga legitimációjának erősítésére új történelmet próbál írni – a Történelemtanárok Egyletének elnökével beszélgettünk. A Hetes Stúdióban szó volt még az SZFE-n másfél hete tartó sztrájkról és a Szabad Európa Rádióról is.

2020. október 10. Hetes Stúdió (2020. október 10., szombat 15:00)
104:44
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Az Európai Bizottság idén először készített jogállamisági jelentést valamennyi európai uniós tagállamról. Négy területet vizsgáltak: az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupciót, a média helyzetét, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerét A Bizottság Magyarországon mindegyiken súlyos, a jogállamiságot veszélyeztető problémákat tárt fel. Víg Dávidot, az Amnesty International Magyarország igazgatóját és Kádár András Kristófot, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét kérdeztük.

A múltban gyakran előfordult, hogy egy politikai hatalom önmaga legitimációjának erősítésére új történelmet próbált írni. Úgy tűnik, Magyarországon ez a tendencia újra erősödik. Emlékezetpolitikáról, áltörténelemről és történelemtanításról szervezett konferenciát a Történelemtanárok Egylete, amelynek elnökével, Miklósi Lászlóval beszélgettünk.

A német megszállás áldozatainak emlékműve
 
A német megszállás áldozatainak sok vitát kiváltó emlékműve a budapesti Szabadság téren (MTI Fotó: Bruzák Noémi)
 
 

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen majdnem másfél hete tart a sztrájk. Szarka László újonnan kinevezett kancellár megpróbált bejutni az épületbe, de a hallgatók végül nem engedték be. A helyszínen Józsa Márta készített riportot.

 
A Színház- és Filmművészeti Egyetem elbarikádozott bejárata. 2020.09.01. Forrás: Facebook
 

Jamie Fly, a Szabad Európa és a Szabadság Rádió volt európai elnökének markáns véleménye van a hazánkban és Európa-szerte megszűnő független médiáról, a Klubrádió megsegítéséről pedig konkrét javaslattal állt elő. A szakemberrel Csernyánszky Judit készített interjút.

A műsor második felében, négy órától Biró Marianna, a Telex újságírója, Pungor András újságíró és Bolgár György beszéli át a hét legfontosabb közéleti és politikai eseményeit. Egyebek mellett szó volt az egészségügyi törvényről, orvosi béremelésekről, az Európai Bíróság CEU-val kapcsolatos döntéséről, beszéltünk a Kúria új elnökjelöltjéről és Dúró Dóra darálójáról is. 

Az adást a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay.com

Hetes Stúdió
2020. október 10., szombat 15.00
műsorvezető: Lampé Ágnes
szerkesztő: Herskovits Eszter