„Klubrádió

Itt a jogállamisági jelentés

30/09/2020 13:16

| Szerző: Klubrádió/hvg.hu/Eurologus

A sajtószabadságot látja veszélyben az Európai Bizottság, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségét. A korrupciós ügyekben hiányolja a felelősségre vonást.

2020. szeptember 30. A lényeg / részlet, Nemes Gábor összefoglalója (20.09.30.)
01:58
00:00

Az Európai Bizottság aggasztónak nevezte a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos átalakításokat. Politikai és üzleti élet Magyarországon összefonódott, nem indítanak bűnügyi eljárást még komoly gyanú esetén sem, ha a korrupció magas szintű hivatalos személyeket vagy közvetlen környezetüket érinti – írja a szöveg. A fékek és ellensúlyok rendszerét aláássa a független intézmények gyengítése és a civil társadalomra gyakorolt növekvő nyomás. A magyar sajtószabadságról különösen rossz bizonyítványt állít ki a jelentés, amely felsorolja, hogy a Médiahatóság politikai befolyás alatt áll, hatalmas állami pénzek mennek a kormánypárti médiába, miközben tart a maradék független média megszerzése gazdasági eszközökkel. Külön kiemeli a jelentés a KESMA médiakonglomerátumot, amely veszélyt jelent a médiapluralizmusra. A jelentést bemutató Didier Reynders igazságügyi biztos hangsúlyozta, mindenkit egyformán kezeltek, a tényeket minden ország ellenőrizheti. Vera Jourová, a magyar kormány által támadott bizottsági alelnök szerint az Európai Uniót a tekintélyuralmi tendenciák kivédésére hozták létre, a Bizottságnak pedig, mint a szerződések őrének, egyértelmű feladata a jogállamiság védelme. 

Az EB első alkalommal hozta nyilvánosságra jogállamisági jelentését, amelyet ezen túl minden évben és minden országra nézve elkészít. A dokumentum egy előrejelző rendszer része, azt tárja fel, hogy milyen hiányosságok, hibák vannak a demokratikus berendezkedés egyes ágaiban, célja, hogy ennek alapján a Bizottság párbeszédet kezdeményezzen az érintett állam vezetésével.

A brüsszeli testület munkatársai és felhasználták többek között az Európai Bíróság, a Velencei Bizottság, a korrupcióellenes uniós hatóság és az Európai Parlament által meghozott döntéseket, véleményeket is - hangzott el a jelentést bemutató sajtótájékoztatón.

2020. szeptember 30. A lényeg / részlet, Ujhelyi István (20.09.30.)
00:52
00:00

A jelentésről Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő azt írta, hogy ennél keményebb vádirat is elfogadható lett volna. "Magyarországon rendszerszintű jogállamisági hibák vannak, amelyek összeegyeztethetetlenek az európai közösség értékeivel és törvényeivel. A Fidesz magyarázkodása holmi „brüsszeli kettős mércéről” teljességgel hiteltelen, hiszen az Európai Bizottság minden tagállamot megvizsgált és mindegyikkel szemben megtette kritikai megállapításait. Az is teljesen nyilvánvaló, hogy a Vera Jourová bizottsági alelnökkel szembeni pitiáner támadás csak azt a célt szolgálta, hogy megpróbálja hitelteleníteni az európai vizsgálatok eredményeit".

2020. szeptember 30. A lényeg / részlet, Donáth Anna (20.09.30.)
01:14
00:00

Donáth Anna, a Momentum EP képviselője a Klubrádiónak azt mondta: a jelentésben számunkra nincs semmi új. Az Európai Bizottság is megállapította, hogy „szerintük sem jogállam Orbán igazságtalan és embertelen rendszere”. A jelentést azért tartja fontosnak, mert az EU összes tagállamára egységes nézőpont szerint vizsgáltak másik szempontokat is, mint amelyek előkerültek a 7-es cikkelyes eljárásnál. Így a civilek helyzete, a médiapluralizmus, az igazságszolgáltatás, az ügyészség függetlensége került bele. Szerinte fontos lenne, hogy az uniós intézmények a jelentés mentén további lépéseket tegyenek.

Abszurdnak és valótlannak nevezte az Európai Bizottság 2020-as jogállamisági jelentését Varga Judit igazságügyi miniszter. Azt írta, a jelentés koncepciója és módszertana elhibázott, forrásai kiegyensúlyozatlanok, tartalma megalapozatlan. Varga Judit értékelése szerint a jelentés hatálya önkényes, és egyetlen olyan objektív referenciaértéket sem határoz meg, amely minden tagállamra nézve egyformán alkalmazható lenne. Szerinte a jelentés forrásainak kiválasztása elfogult és nem átlátható.

(Címlapi kép: Pixabay.com)