„Klubrádió
Eurozóna

Andor László: minden blöff véget ér egyszer

3/10/2020 07:31

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A jogállamiság nem igazán prioritás az Európai Unióban. Orbánra azért van szükség, mert a költségvetés elfogadásához kell a szavazata.

 

Az biztosra vehető, hogy az Európai Unió előbb-utóbb megelégeli Orbán Viktor játékait. Az is látszik, hogy a magyar miniszterelnök lépései eddig taktikailag kiszámíthatók voltak, de időnként már kiszámíthatatlanok. Keresztbe tesz, de szívességekkel is előáll. Játszik a tűzzel. Autokratikus rendszerét több országban próbálják másolni.

Közben csökkennek az uniós források, és ez új fejezetet nyit a játszmában Andor László volt uniós biztos szerint. Az éppen regnáló német elnökség működtetni akarja az Európai Uniót. Világos, hogy nem a homályosan meghatározható jogállamisággal foglalkozik elsősorban, hanem a pénzzel. Az Európai Parlament álláspontja sokkal keményebb Magyarországgal szemben, de azt is látni kell, hogy az uniós testületek között is van egy permanens vita, a helyükről, szerepükről. Orbán ezt is kihasználja.

Ám Andor László meglátása szerint ezt az uniós országok többsége előbb-utóbb megunja. Vannak még, akik követik Orbánt, az Európai Néppárton belül sem látszik még az a töréspont, amikor kizárják a Fideszt, de ott van a levegőben.

A volt biztos szerint mind az EU, mind a hazai ellenzék tehetne többet az autokrata rendszer megszüntetésért. Annál is inkább, mert 30 évvel ezelőtt Magyarország a demokratizálás élén állt. Most pedig az extremitások felé halad.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Eurozóna
2020.10.03. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter