„Klubrádió
Reggeli gyors

Ujhelyi István: Indul a fideszes hisztizés

29/09/2020 13:11

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Orbán Viktor felszólította az Európai Bizottság elnökét, hogy váltsa le a jogállamisági ügyekkel foglalkozó -egyébként cseh- biztost. Szerinte Jourová megsértette a magyar népet.

2020. szeptember 29. Reggeli gyors - részlet 20.09.29. Ujhelyi István
10:40
00:00

Amikor a Fideszben azt érzékelik, hogy az Európai Unió olyan döntésekre készül, amelyek Orbán politikája ellen hatnak, akkor a döntéshozókat kezdik támadni. Magukat a döntéseket ugyanis nehéz lenne. A magyar miniszterelnök felszólította(!) az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent, hogy váltsa le Vera Jourovát, a jogállami ügyekért felelős biztost, mert azt merészelte mondani egy interjúban, hogy Orbán „beteg demokráciát” épít. Ezt is nyilatkozta a cseh biztos: „a magyar emberek nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.”

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője szerint Orbán lépése példátlan. Bár a hisztériázására számítani lehetett. Napokon belül nyilvánosságra kerülnek az országjelentések, a magyar biztosan nem lesz kedvére a kormánynak. A miniszterelnök feltehetően érzi, hogy kezd kicsúszni a lába alól a talaj. Már csak azért is, mert az EU német elnöksége hétfőn küldte el a tagállamoknak azt a javaslatot, amelyet a jogállamiság és a pénzügyi támogatások összekötéséről készített. Magyarországon ezt úgy tálalták, mint egy „felvizezett” javaslatot, ugyanis már a dokumentum címében sem szerepel a jogállamiság kifejezés. Ujhelyi István felhívta a figyelmet arra, hogy a szövegben viszont több mint tízszer van benne a szó. Kétségtelen, hogy a javaslat puhább, mint amit az Európai Parlament szeretett volna, de így működik az unió, kompromisszumokat kell kötni. Nem csupán a támogatások elköltését lehet ellenőrizni, hanem a javaslat szerint lehetőség van a pénzek elvonására is, ha egy tagországban nem jogállami viszonyok uralkodnak. Továbbá a végső kedvezményezettek, például önkormányzatok, vagy civil szervezetek megkapják a támogatást, azt az adott kormánynak kötelessége kifizetni, csak az állam nem kapja meg, vagy csak késve az EU-tól, ha nem tartja be a közösség szabályait.

Fontos, hogy ez egyelőre csak javaslat. Az Európai Tanácson múlik, vagyis az állam- és kormányfők testületén, hogy elfogadják-e. A hétvégi csúcsértekezleten kezdenek vitázni róla. A lengyel és a magyar kormány ellenzi a német tervet. Orbán Viktornak 11 kormányfőt kellene maga mellé állítania, hogy megvétózza az elfogadását. Ujhelyi István szerint erre semmi esélye sincs, csapdába került. Marad tehát a hiszti.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Európai Bizottság/Etienne Ansotte.

Reggeli gyors
2020.09.29. 06:00
Műsorvezető: Dési János