„Klubrádió
Reggeli gyors

Másképp is tudják támogatni a norvégok a magyar civileket

25/09/2020 15:08

| Szerző: Klubrádió/szg

Hét ország tíz civil szervezete, köztük az Ökotárs Alapítvány és a TASZ is részesül abban az 1,8 millió eurós támogatásban, amelyre az EGT/Norvég Regionális Együttműködési Alaphoz pályáztak. Ez viszont teljesen független attól, hogy a magyar kormány nem írt alá szerződést a Norvég Alappal, így több mint 200 millió forinttól esett el az ország. 

2020. szeptember 25. Reggeli gyors / részlet, Móra Veronika (20.09.25.)
08:07
00:00

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója elmondta: az EGT és Norvég Alapok több éve futó finanszírozási periódusában új zsebet nyitottak meg a támogató országok, Izland, Liechtenstein és Norvégia. Regionális működési alapot hoztak létre, amely arra szolgál, hogy a támogatott országok közötti összefogást serkentse, az Ökotárs a közép-európai partnereivel közösen pályázott és nyert.

Ez, és az, hogy a kormány nem ír alá szerződést a norvégokkal, két teljesen független dolog – hangsúlyozta Móra Veronika. Az egyes országoknak nyújtott támogatás kétoldalú megállapodásokon alapul, ez a regionális alap viszont ettől függetlenül, a támogató országok és az EU közötti megállapodásban szereplő új eszköz.

Hozzátette: „arra nem tud mit mondani”. hogy a kormány nem írja alá. A Magyarországra jutó összeg több mint 200 millió euró, ebből kutatás-fejlesztési, energiahatékonysági, projektekre, a kulturális örökség megvédésére jutna, és egytizedét kaphatnák meg a civilek.

Az említett regionális működési alapból hét ország tíz közép-európai civil szervezete kap összesen 1,8 millió eurót, ennek az együttműködésnek része az Ökotárs és a TASZ – közölte Móra Veronika. Ezt a támogatást civil szervezetek megerősítésére, a közöttük meglévő együttműködés javítására, és végső céljuk, hogy jobban felhangosítsák a közép-európai civilek ügyét, problémáit Brüsszelben, és javaslatot tegyenek európai civil politika megalkotására.

Arra a kérdésre, hogy romlott-e a civilek helyzete Magyarországon, Móra Veronika azt mondta: természetesen igen, felmérések is alátámasztják, hogy 7-8 éve folyamatosan romló tendenciát tapasztalni. Ennek olyan állomásai voltak, mint a 2017-es, civileket megbélyegző törvény, amelyről az Európai Unió Bírósága idén kimondta, hogy több szempontból is ellentétes az uniós joggal. Hangsúlyozta: a civil szervezetek nem önmagukban fontosak, hanem a szerep miatt, amelyet betöltenek. Tudnak olyan problémákra reagálni és ezt gyorsabban tenni, mint az állami intézmények, ez megmutatkozott a járványhelyzetben tavasszal is, sok civil szervezet erején felül részt vett a válság megoldásában adományok osztásával, a digitális oktatás megszervezésébe besegítve. Másrészt az is nagyon fontos, hogy felhívják a figyelmet arra, ha valami nem jól működik, társadalmi csoportok ügyeiért kiálljanak, érdeket érvényesítsenek, akár kormányzati döntéseket bírálva.

Az alapítvány honlapján közölték: a Reclaim our Civil Space! projekt 1,8 millió euró összértékben Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatásával valósul meg az EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation (EGT/Norvég Regionális Együttműködési Alap) pályázatán keresztül. Ez semmilyen módon nem kapcsolódik az Ökotárs Alapítványnak az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap magyarországi lebonyolításában 2012-2017 közötti pályázatkezelőként való részvételéhez – tették hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors
2020. szeptember 25., péntek 07.45
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert