„Klubrádió
Esti gyors

TASZ: Megbukott a civileket megbélyegző törvény, a kormánynak vissza kell vonnia

18/06/2020 21:54

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bíróság kimondta, hogy sérti az EU-s jogot a magyar civiltörvény, Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója szerint ebből az ítéletből az következik, hogy a kormánynak hatályon kívül kell helyeznie, vissza kell vonnia a civil szervezeteket hátrányosan megkülönböztető jogszabályt.

2020. június 18. Esti gyors-részlet/ Interjú, Kapronczay Stefánia 2020.06.18
06:46
00:00

Az Európai Bíróság csütörtöki ítéletében kimondta, hogy a civil szervezetekről szóló magyar szabályozás sérti az EU-s jogot. Az ítélet szerint "Magyarország azáltal, hogy nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek egyes kategóriái tekintetében, és szankciókat helyezett kilátásba az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben, a szóban forgó szervezetek és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyek vonatkozásában hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be" – írja az Eurologus.

Kapronczay Stefániát, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatóját kérdeztük az Esti gyorsban. Azt mondta: a reakciók, például a Századvég Alapítványtól, megmutatják, milyen hátrányt okoz a törvény. Azt a kormányzat részéről folyamatosan hangoztatott álláspontot erősítik meg, hogy szerinük a külföldi – akár EU-s – támogatás valamilyen szempontból gyanús, aki külföldről kap támogatást, biztosan nem magyar érdekeket szolgál, legalábbis ezt állítják. A TASZ viszont épp ezért gondolja, hogy a "külföldről támogatott szervezet" kiegészítés kiírása a honlapjukon és minden nyilvános kiadványukon megbélyegző. Ezzel értett egyet az Európai Unió bírósága, mert megállapította, hogy a törvény alkalmas arra, hogy bizalmatlanságot keltsen a civil szervezetek felé. Ők kezdettől fogva azt mondták, az a baj a törvénnyel, hogy a fő célja az adott esetben több ezer magyar állampolgárt képviselő civil szervezetek hiteltelenítése.

Vannak olyan szervezetek, mint a TASZ is, amely nyilvánosan bejelentette, hgoy nem tesz eleget ennek a jogszabálynak, és nem tud olyan eljárásról, amely emiatt indult volna. De a bírság és a feloszlatás lehetősége Damoklész kardjaként lebeg a szervezetek fölött, és a hiteltelenítésükre alkalmas. Sokan dolgoznak azon, hogy az állampolgárok megismerjék, mint csinálnak a civil szervezetek, de az őket nem ismerő embereket elbizonytalaníthatja ez a törvény, tudnak is olyan esetekről, amikor a kormányzati lejárató kampány miatt nem működött együtt valaki civil szervezetekkel.

Kapronczay Stefánia hangsúlyozta: ebből az EU-bírósági döntésből az következik, hogy a magyar kormánynak azonnali teendője van, meg kell szüntetnie az uniós jog megsértését. Álláspontjuk szerint a döntés annyira egyértelmű, hogy hatályon kívül kell helyezni, vissza kell vonni a civiltörvényt. Sőt, úgy vélte, a magyar kormánynak fel kell hagynia azokkal a törekvéseivel, amelyekkel bizalmatlan légkört teremt a civil szervezetek körül. Amennyiben a kormány ennek nem tesz eleget, az Európai Bizottság fordulhat újra a bírósághoz, amely bírságot szabhat ki.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 

Esti gyors
2020. június 18., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Kárpáti János