„1%
Esti gyors

Orbán dacossága – 200 millió euró mínusz

5/08/2020 06:21

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A civil szervezetek elleni harc miatt a magyar emberek rengeteg pénztől esnek el. Orbán Viktornak fontosabb a küzdelem, mint mások napi betevő falatja.

2020. augusztus 04. Esti gyors - részlet 20.08.04. Donáth Anna
05:06
00:00

A magyar kormány még mindig nem kötött megállapodást a 2014-2020 közötti költségvetési időszakra az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izland, Liechtenstein és Norvégia kormányával a hármak által finanszírozott projektek megvalósítására. Itthon ezt a történetet úgy ismerjük, hogy a Norvég Alap. A dacoskodás oka az lehet, hogy Orbán Viktor nem szereti, ha valaki, illetve valamilyen szervezet, az ellenőrzése nélkül juthat pénzhez. Így esik el az ország több mint 200 millió eurótól.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a civil szervezetek –amelyek kaphatnának pénzt a Norvég Alapból- terhet vesznek le az állam válláról. Például ilyen pénzből lehetne ételt osztani. A Fidesznek azért nem tetszenek, mert ha nem is képeznek önálló hatalmi ágat, egyfajta ellensúlyt igen. Orbán Viktor tehát pénzt vesz el a magyar állampolgároktól, hogy ezt az ellensúlyt ki tudja iktatni valamennyire.

Donáth Anna elmondta, hogy éppen ezért dolgoznak az Európai Parlamentben egy olyan megoldáson, hogy az uniós támogatások ne a tagországok kormányaihoz jussanak el, hanem közvetlenül az érintettekhez. Önkormányzatokhoz, civil szervezetekhez, amelyek garantáltan jól használják fel a pénzt. Ez az elv azért is került előtérbe, mert az Európai Unió válságkezelési mechanizmusának kidolgozása most zajlik. A miniszterelnökök ugyan megállapodtak, de a vita tovább folyik, egészen addig, amíg az EP meg nem hozza a végső döntését.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI//Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Esti gyors
2020.08.04. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván