„Klubrádió
Szerepvállalás

Bértámogatás civileknek?

21/06/2020 12:44

| Szerző: Bíró Bori/Klubrádió

A hazai civil szektor hozzájárulása a GDP-hez 4% körüli, 54 ezer ember dolgozik a szektorban, mégsem járt nekik bértámogatás a járványhelyzet alatt. Amelyik időszak a gyerekek számára is stresszes volt, ezért kiemelten érdemes figyelni a lelkiállapotukat.

2020. június 20. Szerepvállalás (2020. június 20., szombat 18:00)
24:05
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori
A civil szervezetek évtizedek óta támogatják az embereket, a Civilizáció koalíció friss felméréséből pedig az is látszik, hogy a koronavírus okozta helyzetben is gyorsan reagáltak. Kapacitásaik és forrásaik azonban végesek, a kérdőívre válaszolók háromnegyede már rövid távon is gazdasági veszteségeket szenvedett el, és ugyanennyien számolnak a jövőre nézve is bevételkiesésekkel. Mindeközben a KSH legfrissebb adatai szerint a hazai civil szektor hozzájárulása a nemzeti össztermékhez 4 százalék körüli, és mintegy 54 ezer embert foglalkoztat. A Civilizáció koalíció kezdeményezésére 43 civil szervezet nyílt levélben fordult az  innovációs és technológiai miniszterhez, hogy a nemrégiben bevezetett bértámogatást az eredeti szándéknak megfelelően a civil szervezetekre is kiterjesszék. Jelenleg ugyanis nem tartoznak a támogatásra jogosult munkáltatók körébe. Móra Veronikával, az Ökotárs Alapítvány igazgatójával keressük a válaszokat.

Ezt követően arról beszélgetünk, hogy a korlátozások feloldása után kiemelten kell figyelni a gyerekek lelkiállapotára. A karantén okozta stressz és a felhalmozott negatív élmények könnyen vezethetnek szorongáshoz, viselkedési nehézségekhez. A fokozatosság elve mentén pár hasznos gyakorlattal otthon is segíthetjük az érzelmi biztonság megteremtését. Kovácsné Kelemen Anikó pszichológussal beszélgetünk.

Szerepvállalás
2020. június 20. szombat 18:00
Szerkesztő-műsorvezető: Bíró Bori