„Klubrádió
Reggeli gyors

Norvég Alap: nem kaphatnak pénzt a civilek a kormány hozzájárulása nélkül

5/08/2020 12:54

| Szerző: Klubrádió/szg

A magyar kormány inkább nem kér 214 millió eurót (több mint 75 milliárd forintot) az úgynevezett Norvég Alapoktól, csak hogy ennek kisebb részét ne maga oszthassa el. Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjét kérdeztük, aki elmondta: a kormánnyal meg kell egyezni a pénzek lehívásához. A tárgyalásnak nincs határideje, a pénzek elköltésének 2024 eleje.

2020. augusztus 05. Reggeli gyors / részlet, Móra Veronika (20.08.05.)
06:59
00:00

Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány igazgatóját kérdeztük arról, hogy a kormány inkább nem hajlandó átvenni több mint 200 millió eurót, mert ennek kisebb részét nem maga oszthatná szét, hanem olyan civil szervezetek, mint korábban az Ökotárs.

Móra Veronika szerint ebben a helyzetben az a hír, hogy nincs hír, hiszen három éve elakadtak a tárgyalások a támogatók, az EGT/Norvég Alapok és a magyar kormány között. Jelezte, a civil szektor erősítésére szolgáló pályázatok lebonyolító szervezetét pályázaton választanák ki, távolról sem biztos, hogy az Ökotársnak lenne hozzá köze.

Az nincs szabályozva, hogy meddig lehet tárgyalni, a pénzeket viszont 2024 elejéig kellene elkölteni. Tehát minden nappal csökken annak az esélye, hogy ha esetleg kompromisszumra jutnak a felek, értelmesen használják fel a forrásokat.

Arra a kérdésre, hogy muszáj-e a kormánynak valamit engedélyeznie a pénzek lehívásához, azt mondta: igen, ezek hasonlóan működnek, mint az uniós támogatásoké, azokat is a kormányok osztják el. A három résztvevő ország, az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Norvégia, Izland és Liechtenstein kötött erről – elég nehézkes – megállapodást az Európai Bizottsággal, ezt kellene módosítani bármilyen eltéréshez. 

Jelezte: a lengyel kormánynak is voltak problémák a civil pénzek kezelésénél, de ott másfél-két éve sikerült kompromisszumra jutni. Két részre bontották a civil alapot, egy országos és egy helyi szervezeteknek szóló egységre, két lebonyolító szervezettel, amelyek kiválasztása szintén okozott némi feszültséget, de ott már elkezdett működni a rendszer – közölte Móra Veronika.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.08.05. 07:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre