„Klubrádió
Esti gyors

Euró-százmilliókat bukhat az ország Orbán miatt

29/09/2020 21:59

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Lehet, hogy ismét futni hagyják a magyar miniszterelnököt Európa vezető testületei, mert nagyobb gondjuk is van az itteni helyzetnél.

2020. szeptember 29. Estii gyors - részlet 20.09.29. Lakner Zoltán
05:55
00:00

Kétségtelen, hogy Orbán Viktor „fontossága” megnövekedett az Európai Unióban, hiszen képes jelentős döntéseket megvétózni, illetve blokkoló kisebbségeket létrehozni. Az, hogy a jogállamiságért felelős biztos leváltását követeli, egy érdekes jelzés. A kormányfő mindig igyekszik elmenni a falig. Ursula von der Leyen elnök későbbre ígért választ, de nem tűnik úgy, hogy Orbán kedvéért megválna a cseh biztostól, Vera Jourovától. Közben Guy Verhofstadt, Belgium korábbi miniszterelnöke is reagált a levélre, aki annak idején, a felhatalmazási törvény kapcsán úgy fogalmazott, hogy Európában Hitler óta nem történt hasonló. Tehát látszik, hogy vezető politikusok foglalkoznak a magyar kormányfő romboló tevékenységével, de nem igazán történik semmi. Maga a szervezet nem reagál látható, érezhető módon.

Lakner Zoltán politológus, a Jelen főszerkesztője úgy értékelte a helyzetet az Esti gyorsban, hogy az Európai Unió számára Orbán nem egy fontos tényező. Igazából még Magyarország sem az a méretei miatt. A közösség most egy gigantikus hitel felvételén dolgozik, hogy a kontinens gazdaságát megóvja, újra beindítsa. Közben könnyen lehet, hogy Orbánt futni hagyják, bár például bírósági eljárások, egyéb akciók folyhatnak, amelyek azért jelzik, hogy egyáltalán nincs itt minden rendben.

A kormányfő a nyílt kommunikációs csatákat sorra nyeri, mert nyerheti. Ám ez nagyon sok pénzébe kerül a magyar embereknek. Százmilliókról van szó euróban számolva. Gondoljuk csak el, hogy egy támogatásról szóló tárgyalásra úgy kell leülnie Orbánnak, hogy a vállán ott a jogállamiság terhe. Eleve hátrányos pozíció.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Esti gyors
2020.09.29. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván