„Klubrádió
Esti gyors

Orbán nekidől, és átszakad – Kárpáti Iván jegyzete

29/09/2020 18:00

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Szokták volt írni, hogy miniszterelnökünk mindig csak a falig megy el. Igen, csak ez a brüsszeli fal vagy egyre hátrébb kerül, vagy kiderül, hogy kartonból van, és amikor Orbán nekidől, elreped, néha már át is szakad. Akkora bajban van az EU, annyian várják már a gazdasági stimulusokat, hogy most, amikor egyesek az uniós pénzek kifizetését a jogállamisági feltételekhez kötnék, mások megint kilúgoznának minden uniós szabályt, ami érzékenyen érinthetné a NER-t. Németország és Angela Merkel felelőssége hatalmas, sok fontos embernek nem érdeke az EU-ban az Orbán-rendszer bukása.

2020. szeptember 29. Esti gyors-részlet/ Kárpáti Iván jegyzete 2020.09.29.
01:51
00:00

Vera Jourová mellett kiállt Ursula von der Leyen, de a lényeg nem változott. A helyzet most már stabilan az, hogy Orbán Viktor eredményesen zsarolja az Európai Uniót. Eredményesen köt a háttérben alkukat. A biztos asszony jogos kritikája Orbán kezében válik újra fegyverré ellenük és Magyarország érdeke ellen, ami minden híreszteléssel szemben nem esik egybe a klán érdekeivel. Nagyon kedves a kormánytól, hogy a nevünkben is megsértődik, de én speciel nem érzem magamat megszólítva, amikor az ő disznóságaikról van szó.

Szokták volt írni, hogy miniszterelnökünk mindig csak a falig megy el. Igen, csak ez a brüsszeli fal vagy egyre hátrébb kerül, vagy kiderül, hogy kartonból van, és amikor Orbán nekidől, elreped, néha már át is szakad.

Akkora bajban van az EU, annyian várják már a gazdasági stimulusokat, hogy megint kilúgoztak minden szabályt, ami érzékenyen érinthetné a NER-t, vagy éppen lengyel barátaikat, csak meglegyenek a megállapodások. Persze, elvileg megmaradnak a lehetőségei a szigorú szankcióknak, a gyakorlatban viszont olyan formában, mintha két lépésben akarnánk átugrani egy szakadékot.

Németország és Angela Merkel felelőssége hatalmas. Remek tényfeltáró cikkek sora vázolta a német nagyipari lobbi nem elhanyagolható szerepét, abban, hogy Orbán ezt a stratégiát eredményesen érvényesíthesse. Ameddig alacsonyak a bérek, fedő alatt vannak tartva a szakszervezetek, lazák a munkaügyi szabályok, számolatlanul dől az állami támogatás és gyengén van tartva a forint az euróval szemben, addig sok fontos embernek nem érdeke az Orbán-rendszer bukása.

Talán 10 év után már megtanulhatnánk, hogy a rendszerváltás kívülről nem fog elindulni.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. szeptember 29-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

Angela Merkel és Orbán Viktor találkozója Berlinben
 
 Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Berlinben, a kancellári hivatalban 2020. február 10-én. MTI/Szigetváry Zsolt