„Klubrádió
Esti gyors

Mindig ugyanazokat a köröket futják - Kárpáti Iván jegyzete

14/07/2020 18:01

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Az ellenzék nem csinál mást, mint futja azokat a köröket, amiket Orbán Viktor számukra előír ilyen helyzetekben, tehát az események utánkövetése zajlik, némi hőbörgéssel.

2020. július 14. Esti gyors-részlet/ Kárpáti Iván jegyzete 2020.07.14.
03:15
00:00

Orbán Viktor nem fogja megvétózni az Európai Unió, következő 7 éves ciklusra szóló költségvetését.

Miért is tenné? Eddig csak folyt a pénz Magyarországra, ezután zúdulni fog. Persze megint ügyesebb volt, mint az ellenzéke és akárcsak a felhatalmazási törvénnyel, most is kikerülhetetlen csapdába visz mindenkit. Papíron arra utasítja a házi törvénygyára, korábbi nevén Országgyűlés, hogy az unió szempontjából vállalhatatlan feltételekkel szavazzon igennel.

És akkor mi van? Meddig érvényes egy ilyen? Ameddig nem akarja máshogy. Aki ebben valami egészen új minőséget lát, az nem ismerte meg a rendszer elmúlt 10 éves működését. Orbán Viktor elmegy a falig, de csak addig. Most is ez lesz, nem lehet másképpen.

Nézzük a részleteket. Hetek óta látványos gesztusokat tesz a német iparnak, oda is önti a pénzt, ahova már eddig sem kellett volna. Ez hagyományosan a táncrend része. A saját tábor, az ország harmada, menetrendszerűen megkapja a világgal dacoló és közben Magyarországot építő miniszterelnök mítoszának megerősítését. Európa meghatározó politikusai megint kénytelenek foglalkozni vele, nyilván informálisan megkeresik, ami jót tesz az egójának és az itthoni keménymag is szereti megkerülhetett figurának látni őt.

Az ellenzék közben nem csinál mást, mint futja azokat a köröket, amiket Orbán Viktor számukra előír ilyen helyzetekben, tehát az események utánkövetése zajlik, némi hőbörgéssel. Nem kap elég felületet a sajtóban, de elárulom, már most tízmilliárdok mentek ki uniós forrásból cégek támogatására és ez még csak korábbi források átcímkézése, aprópénz. A valódi pénzcunami majd csak most jön, és 103 százalékra jósolom, hogy Orbán Viktor mindent megtesz azért, hogy ebből ne maradjon ki a rendszere. Istenem, hány éve hallgatom, még mindig elismertnek tartott szakértőktől, hogy „na, majd ebbe fognak belebukni”, vagy, ha az aktuális gazdaságpolitikai húzásukba nem is, de „majd, ha jön a következő válság” és úgy kell nekimenniük az aktuális választásnak, akkor tuti! Ezzel hitegeti magát az ellenzéki értelmiség 10 éve.

A válság itt van, a kormány a helyén és pont az uniónak köszönhetően nem lesz gondja az osztogatással 2022-ben. Releváns felmérések pedig azt mutatták ki a közelmúltban, hogy az igazi nyomorban és kilátástalanságban élők, inkább a másik nyomorultban keresik az ellenséget, nem a hatalom környékén. Még egyszer megkérdezem: Miért lenne reális esélye annak, hogy Orbán Viktor keresztbe feküdjön a hatalmát és sikerét biztosító forrás elfogadásának? De közelíthetjük a másik irányból is. Miért pont most lenne határozottabb Orbán rendszerével szemben az EU, amikor az igazi törésvonal a pénz előteremtésével és elosztásával kapcsolatban nem is Magyarország és az unió között van?

Ezzel az intellektuális és politikai teljesítménnyel nem lehet felvenni a harcot a NER-el szemben. Jó reggelt kívánok!