„Klubrádió
Esti gyors

Ha egy miniszterelnöknek megszakad a kapcsolata a valósággal – Hardy Mihály jegyzete

14/09/2020 18:01

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Nem kevesebb, mint négy hajmeresztő állítást sikerült összeszámolni a Karmelita-kolostorban dolgozó főnyilatkozó félórás tévéshow-jában. És akkor még nem is foglalkoztunk azzal, hogy a kormányfő a koronavírus elleni küzdelemben is folytatja a huszáros tempót Háry János stílusában. Furcsa, hogy még egy taxisofőri engedélyhez is komoly alkalmassági vizsga kell, de egy országot a jelek szerint így is el lehet irányítani. – Hardy Mihály jegyzete

2020. szeptember 14. Esti gyors-részlet/ Hardy Mihály jegyzete 2020.09.14.
03:13
00:00

Elgondolkodtak-e Önök azon, hogy vajon mi a teendő, ha – hogyan fogalmazzam meg úriemberhez méltóan – szóval, ha egy miniszterelnöknek megszakad a kapcsolata a valósággal? Ha összetéveszti a vágyait és téveszméit a való világgal? Egyszerűbben fogalmazva, ha olyanokat állít, amik köszönőviszonyban sincsenek a valósággal? Ahogy azt médiaberkekben mondani szokás, képben-hangban-szinkronban. Ahogy szombaton reklámozták az M1-csatornán, „exkluzív interjúban” mond olyanokat, hogy az átlagosan tájékozott tévénézőnek is nagy csattanással nyílik ki a svájci bicska a zsebében?

Rövid elemzés után is nem kevesebb, mint négy hajmeresztő állítást sikerült összeszámolni a Karmelita-kolostorban dolgozó főnyilatkozó félórás tévéshow-jában.

Vegyük csak sorra:

Állítólag „a vírus második hulláma alatt sem fog csökkenni a magyar családok életszínvonala.” Ez persze bizonyos, hozzá közel álló családokra igaz lehet, de attól tartok a többség egészen másról fog beszámolni, és amit elmondanak, azt nem teszi a miniszterelnök a kirakatba.

„A magyar gazdaság legalább annyira versenyképes, mint a német.” – Nagyotmondásnak nem rossz, de attól még, hogy nálunk gyártják az Audik és a Mercedes Benzek egyes típusait, a hazai hentesek nem 7-es BMW-kkel poroszkálnak a magyar utakon és az európai gazdaság motorja sem a magyar, hanem a német gazdaság maradt.

„Legalább annyi, sőt több munkahely jön létre Magyarországon, mint amennyi a vírus miatt megszűnik”. Nyilván ebben az összesítésben nincs benne az a 190 000 ember, akik már a munkanélküli ellátásból is kiesetek, rövidesen maguk kell, hogy fizessék az agyvérzésük vagy a lábtörésük kezelésének az árát is.

A kedvencem pedig: „a sajtószabadság és a média sokszínűsége nagyobb Magyarországon, mint Németországban.” Mindezt alig 24 órával a Klubrádió totális beszántására bejelentett hatósági döntés után, abban az országban, ahol megszüntették a Népszabadságot, hatalmas, államhoz kötődő médiaóriást hoztak létre Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány (KESMA) névvel a maga 470 (!) különféle sajtótermékével és a maga papagájüzemmódra állított újságíróival. Ja, és éppen zajlik az Index elorigósítása.

Első nekifutásra is szép gyűjtemény. És akkor még nem is foglalkoztunk azzal, hogy a kormányfő a koronavírus elleni küzdelemben is folytatja a huszáros tempót Háry János stílusában. 6 alkalommal beszél szó szerint haditervről és egyszer sem járványügyi intézkedésről vagy tervről, viszont mindent „levezényel”, „megvéd” és „bevetést hajt végre”.

Lehet, hogy valami elkerülte a figyelmemet, és 2018-ban Münchhausen bárót választott egy csomó ember, amikor a FIDESZ neve mellé rakta az ikszet a választásokon? Mindenesetre furcsa, hogy még egy taxisofőri engedélyhez is komoly alkalmassági vizsga kell, de egy országot a jelek szerint így is el lehet irányítani.

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2020. szeptember 14-i, hétfői adásában hangzott el a szerző felolvasásában.