„Klubrádió
Esti gyors

Határátkelő-átadás helikopterrel - Hardy Mihály jegyzete

7/09/2020 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

„A pilóta felnyúlt a műszerfal fölötti konzolra és lekapcsolta a digitális jeladót, előre nyomta a gép orrát és földközelben, a fák tetejét súrolva végigsüvített a táj fölött. A hajtóművek maximális teljesítményen pörögtek, még szerencse, hogy a gázturbinák hőjét elvezették és amúgy jól működött a légkondi a fedélzeten. Odalent elmosódtak a részletek, a gépen ülők már az előttük álló feladatra koncentráltak…”

2020. szeptember 07. Esti gyors-részlet (2020.09.07. Hardy Mihály jegyzete)
03:23
00:00
Mindez nem egy forgatókönyv részlet a legújabb Rambo vagy Feláldozhatók című akciófilmből, hanem a mindennapi valóság – a külgazdasági- és külügyminiszter hétköznapjaiból. Szijjártó Péter ugyan kifejezetten nem egy akcióhős típus, viszont nagyon szeret helikopterrel repülni. Igaz, nem lógatja ki a lábát az ajtón, mint az amerikai katonák a vietnami dzsungel fölött.

Szegénykém, nagyon elfoglalt lehet, napjában öt-hat vidéki programot is lenyom mostanában, és hát értsük meg: nagyon elhúzódott a tárgyalása a Bem rakparton, kénytelen volt a magyar rendőrség egyik, külön VIP, értsd magas rangú vendégek számára kialakított helikopterét igénybe venni, hogy leérjen a magyar-román határra. Új autópálya-határátkelőt avatni, ahová autóval odaért volna mondjuk másfél óra alatt. Helyette kirongyolt Ferihegyre a konvojával és gépen szállt föléje, hogy neki is térkép legyen e táj. Ami – óvatos becslés szerint is – óránként minimum 600-800 ezer forintjába került az adófizetőknek. Bombaüzlet, kb. félóra megspórolásáért. Különösen, úgy, hogy a tekintetes külügyminiszter után küldték a szolgálati Mercijét, amivel aztán roboghatott tovább. Mondjuk személyesen átadni 3, azaz három kilométer kerékpárutat – persze nem a kormánytagok részére.

Megszerették ezt a helikopterezést, jachtozást, business jetezést a fiúk. Rogán Antal is – amikor még nős volt – simán elfogadta az állítólag barterben biztosított helikoptert, hogy a neje barátnőjének vidéki lagzijára leutazzon. Ahogy Szijjártó Péter is a meghívást az adriai jachtozásra az egyik leggazdagabb magyartól. Annak ellenére, hogy főnöke, Orbán Viktor kifejezetten a Balatont ajánlotta az Adria helyett a magyar embereknek pihenés gyanánt. Persze, maga a miniszterelnök sem tartotta magát az intelemhez, ha lehet hinni a kekec horvát sajtónak.

Mindez egy civilizált, értsd európai országban, azonnali hivatalvesztéshez, lemondások sorozatához vezetne. De nem nálunk.

Álljon itt tanulságul egy példa a messzi Norvégiából. A fjordok országában a közlekedési miniszter egy rendkívüli kormányülésre úton, lekéste a kompot, ami átvitte volna őt és a kocsiját a tengeröböl másik oldalára. Hogy ne késsen el, telefonon kért egy állami helikoptert, mert semmiképpen sem akart lemaradni a kormányülésről. Ami – mint utóbb kiderült – számára az utolsó volt. Ugyanis a miniszterelnök, nem utolsósorban a közvélemény felháborodása nyomán, azonnal lemondatta. A magyarázat egyszerű volt: még egy miniszternek is időben el kell indulnia, ha programja van, semmi esetre sem költheti az adófizetők pénzét felelőtlenül.

Mondom: mindez a négyszer gazdagabb Norvégiában történt. De nem nálunk…

helikopter
 

Hardy Mihály jegyzete a 2020. szeptember 7-i Esti gyorsban hangzott el.