„Klubrádió

Meghalt a siklóernyős, akit átgondolatlanul akartak megmenteni

11/08/2020 10:05

| Szerző: Index/Klubrádió

Pár hete történt az a baleset, amikor egy siklóernyősnek az ernyője becsukódott, és a mentőernyőt használva egy fán landolt. Nem is volt semmi baja, rögzítette magát a magasban, és társával segítséget hívtak. Végül jött is a katasztrófavédelem gépe, azonban az egy olyan, erre a feladatra alkalmatlan honvédségi helikopter volt, aminek rotorja olyan szelet generált, ami miatt a fa ága letört, így a siklóernyős pedig 15-20 méter magasból lezuhant, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Most kiderült, hogy a férfi azóta sajnos meghalt - számolt be az Index.

A siklóernyős társa, akivel együtt repült, végig ott volt a mentés során is, és a balesetről, valamint az átgondolatlan mentésről részletesen be is számolt egy - azóta már nem elérhető - Facebook-posztban. A fennakadt férfi - aki képzett alpinista volt, és ha feljuttatják neki a megfelelő felszerelést, le tudott volna mászni - a tragédia előtt egy Facebook-csoportban még a beülőből írt is egy üzenetet, képpel: "Itt ülök egy ágon, egy szép hosszú ágon... Sérülésem nincs, várok".

A tragédia előtt jelezték ugyan, hogy egy MI-8-as helikopter nem alkalmas erre a feladatra, és bár Balatonfüredről már úton volt a tűzoltóság ilyen feladatokra alkalmas kisebb gépe, a tűzoltók kihívása miatt képbe került katasztrófavédelem már  értesítette a Honvédelem Légi-kutató Mentőszolgálatát, amelyik azonnal elindította a honvédségi helikoptert Pápáról. Próbálták, de nem sikerült megakadályozni a hasonló mentési helyzetek ismerői szerint szakmailag rosszul átgondolt mentőakciót. A fő gond az erős rotorszél okozta veszély volt, de az is problémát jelentett, hogy a gép vezetője - mely a baleset után azonnal távozott a helyszínről, miután a mentőhelikopternek megmutatta, hol tud leszállni - nem tudott kommunikálni a fán lógó férfival, és az sem volt átgondolva, a leeresztett kötélen a fák ágai között hogyan tudná felhúzni a férfit.

Hiába kértek türelmet, hogy várják meg a feladatra alkalmas gépet és szakembereket, hiába figyelmeztettek a veszélyre a helyszínen, a szakszerűtlen mentési akciót elindították, amiben a siklóernyősön kívül egy már a helyszínen lévő mentőorvos is megsérült, akire szintén rázuhant egy faág. Az orvos vérző fejjel is igyekezett szállítható állapotba hozni a lezuhant férfit, ami másfél-két órán át tartott, majd a tatabányai kórház intenzív osztályára szállították a siklóernyőst, akit végül nem tudtak megmenteni.