„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fanyalgóktól félti a Puskás-musicalt Orbán kedvenc lapjának főszerkesztője

25/08/2020 18:51

| Szerző: Klubrádió/szg

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője (a sportnapilap Orbán Viktor kedvence) a Puskás-musicalről szóló jegyzetében a többi között arról írt, hogy aki ilyenbe belevág, az sokat kockáztat, előítéletekkel, fanyalgással kell megküzdenie. Szerinte azért, mert az '56 utáni Puskás-ellenes propaganda hatásai még mindig felfedezhetők kommentekben.

2020. augusztus 25. Megbeszéljük / részlet, Szöllősi György (20.08.25.)
20:44
00:00

Szöllősi György, a Nemzeti Sport (Orbán Viktor kedvenc napilapja) főszerkesztője, Puskás-ügyi nagykövet a futballistáról készült musical apropóján egyebek mellett azt írta Puskás Ferenc történetéről: „ez a mi legnagyobb sztorink a XX. században”, a XX. század világraszóló magyar sikersztorija, Puskást pedig a legnagyobb hősként említi.

Műsorvezetőnk, Bolgár György elsőként arról kérdezte Szöllősi Györgyöt, hogy miért nevezte ugyanebben a jegyzetben kockázatosnak, esetleg fanyalgást kiváltónak egy Puskás-musical elkészítését, hiszen Puskás Ferencet politikai oldaltól függetlenül a többség szereti, nagyra tartja, a musical pedig populáris, könnyen befogadható műfaj. Szerinte előbbi nincs így, mert a kommunista propaganda igyekezett elhallgatni Puskás sikereit, lejáratni őt, és ennek lenyomata kommentekben még mindig tetten érhető. Az 11956-os forradalom után hazaárulónak bélyegezték Puskást – tette hozzá.

Azt mondta: a XX. században volt elég drámai, szomorú történet, a Holokauszt, Trianon, az elveszített világháborúk. Sokan a magyarság vesszőfutásának tartják sokan az elmúlt évszázadot, ám történelmi távlatból szemlélve sikeres és pozitív az Aranycsapat sztorija, benne a kapitánnyal, Puskással. Ő nemcsak a legismertebb magyar, hanem az, akinek nevét leginkább összekapcsolják Magyarországgal – tette hozzá Szöllősi György. Szerinte büszkék lehetünk arra, hogy vele azonosítják az országot, nem egy kétes megítélésű hadvezérrel, amire van példa a világban. Azt is megjegyezte: sokaknak talán Pelé jelenti Brazíliát és Cristiano Ronaldo (vagy korábban Eusébio) Portugália egyik legismertebb embere, legnagyobb büszkesége.

 
Hidegkuti Nándor és Puskás Ferenc egy futballmeccsen (Amsterdam XI vs. Budapest XI, 1954 május 14.), kép: wikipedia
 

 

Műsorvezetőnk, Bolgár György felvetette, hogy a legnagyobb magyar sikersztoriként talán a Magyarországon alkotó Szent-Györgyi Albert Nobel-díját vagy Rubik Ernőt és a Rubik-kockát is ki lehetne emelni. Szöllősi György ezzel egyetértve azt mondta, nem akar rangsort felállítani, reméli, hogy játékfilmek mutatják be az ő történetüket is. Hozzátette: a trianoni döntés után, amikor a magyarság már nem álmodozhatott katonai vagy gazdasági világsikerekről, elsősorban Klebelsberg Kuno kultuszminiszternek köszönhetően úgy döntött az ország, hogy a tudomány, a kultúra és a sport területén kell alkotni, és ezt megtettük, amit az említett példák is bizonyítanak.

Nem azért van, hogy Puskás és az Aranycsapat története ismertebb, mert előbbre való lenne, hanem mert a futball, mint műfaj, talán népszerűbb – jegyezte meg. Azt mondta, maga Puskás se tolakodna az említett példák elé, amikor a kispesti Ady Endre utat akarták róla elnevezni, a felesége mondta, hogy ilyen nagy költőtől hogy lehetne elvenni az elnevezést. Szöllősi György reméli, hátha elfogadják a legzseniálisabb magyar sportolókat olyan történelmi személyiségekként, mint a tudósokat vagy a művészeket.

A hvg vette észre, hogy Szöllősi György szerepelt a Puskás-musical promójában, a Puskás-életrajz írójaként volt jelen, de azért egy Nemzeti Sportot is lobogtat a kezében. Hozzátették: ő a Puskás márkanevet birtokló Puskas.com Kft.-nek a legnagyobb tulajdonosa, így a legendás focista relikviákból busás hasznot kaszál folyamatosan.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Wikipedia

Megbeszéljük
2020. augusztus 25., kedd 16.20
riporter: Bolgár György