„Klubrádió
Megbeszéljük...

Puskás-múzeum nélkül készül el a Puskás Stadion

7/11/2019 17:01

| Szerző: Klubrádió

Leghamarabb jövő nyárra készülhet el a Puskás Ferenc-múzeum a legalább 190 milliárdos nemzeti stadionban, amelynek nyitómeccsét alig több mint egy hét múlva tartják – mondta Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője.

2019. november 06. Megbeszéljük / részlet, Szöllősi György (19.11.06.)
12:46
00:00

Szöllősi Györgyöt abból az alkalomból kerestük meg, hogy a svájci Luzerner Zeitungban megjelent egy beszámoló arról, hogy Sepp Blatter, a FIFA volt elnöke (akinek korrupciós ügyek miatt kellett távoznia a testület éléről) és vele egy újságíró Orbán Viktor vendége volt. A főszerkesztő is ott volt a Várban, mi több, Blatter a Magyar Sportújságírók Szövetségének meghívására érkezett Budapestre, ennek a szervezetnek Szöllősi az elnöke.

A főszerkesztő azt mondta: magánjellegű találkozó volt és meg is lepi, hogy erről részletes beszámoló jelent meg. Szóba került a küszöbön álló stadionavató is, amellyel, mint mondta, százéves álom valósul meg, lesz egy nemzeti futballstadionja Magyarországnak. Igaz, hogy volt egy elődje, a Népstadion, ami kimondottan modernnek számított 1953-ban, csakhogy soha nem készült el, akármennyi szép élmény is fűzi oda a szurkolók generációit, féloldalas és félkész volt.

 
Hidegkuti Nándor és Puskás Ferenc egy futballmeccsen (Amsterdam XI vs. Budapest XI, 1954 május 14.), wikipedia
 


A Puskás-múzeumról Szöllősi György azt mondta: egy része maradt meg a régi stadionnak, az úgynevezett torony, amit egyébként eredetileg szintén jóval magasabbra terveztek. Erre most rákerült egy szint és ez ad majd helyt a múzeumnak, amely viszont nem készül el, leghamarabb csak jövő nyáron. A stadion szempontjából nem szerencsés időpontban, várhatóan barátságtalan időben lesz a nyitómeccs, de az UEFA a 2020-as Európa-bajnoki meccsek miatt ragaszkodott hozzá, hogy fél évvel előbb lássa élesben a létesítményt.

A múzeumra kapott csaknem 4 milliárd forintot a Terror Háza Múzeumot működtető közalapítvány, jelenleg az építészi és a szakmai koncepció kidolgozása tart. Szöllősi György – aki Puskás-ügyi nagykövet is – hangsúlyozta, nem csupán vitrineket és emléktárgyakat kell elképzelni, hanem a technika minden lehetőségét kihasználó, ugyanakkor a nagy magyar futballtradíciónak és személyesen Puskás Ferenc életútjának emléket állító kiállítás készül. Megjegyezte: a stadion körül még sok minden nem lesz végleges állapotban a megnyitó idejére.

A miniszterelnök vendégéről, Sepp Blatterről éppen a kormány elleni elfogultsággal nehezen vádolható Pesti Srácok írt nagyon keményen, a futball-korrupció bukott királyának nevezték, akivel kapcsolatban az a nagy kérdés, hogy miért nincs még börtönben. Akit érdekel a teljes cikk, itt elolvashatja.

Azt is írta az említett svájci újságíró, hogy épp a beszélgetés előtti este járt Orbán Viktor Moszkvában a CSZKA-Fradi Európa Liga-meccsen a honvédség repülőgépével. Szöllősi azt mondta: ez olyannyira indiszkréció, hogy tudomása szerint nem is igaz. Egyébként a miniszterelnök gyakran ott van a válogatott és a kupaszereplő magyar csapatok meccsein is, de szerinte azon a moszkvai meccsen nem járt. Az is megjelent a svájci riportban, hogy Orbán Viktor akár hat meccset is képes megnézni naponta. A főszerkesztő szerint ez olyan klisé, ami sok életrajzban fellelhető, így talán igazságtalan indiszkréciót emlegetni. A miniszterelnök mondott olyat, hogy egy hétvégén hat meccset néz meg.

Szöllősi György 2006-tól 2014-ig a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatójaként dolgozott. 2014-ben nevezték ki az alakulófélben lévő Puskás Intézet igazgatójává. 2015-től az MSÚSZ elnöke, 2016-tól a Nemzeti Sport főszerkesztője. 2017-ben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Puskás-ügyek és a magyar futball nagykövetévé nevezte ki.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Illyés Tibor

Megbeszéljük...
2019. november 06., szerda 16:00
Műsorvezető: Bolgár György