„Klubrádió
Esti gyors

Egyeske, elgurult a gyógyszere! – Hardy Mihály jegyzete

17/09/2020 16:58

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

„…Mindenki megnyugodhat, aki elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk gyógyítani!”– mondja a miniszterelnök. Bárcsak igaz lenne! Nem kellett hozzá huszonnégy óra, és kiderült: kilenc honfitársunkra ez az ígéret sajnos már nem érvényes. Aki egy kicsit is gondolkozik, átlátja, hogy a „Nagy Megnyugtatás Hadművelet” mennyire balul sülhet el.

2020. szeptember 17. Esti gyors-részlet / Hardy Mihály jegyzete 2020.09.17.
03:31
00:00

„Annyira szegény még nem vagyok, hogy ne tudjak bármit megígérni!”– így szól a pesti flaszteren elterjedt mondás. Ez jutott eszembe, amikor tegnap este meghallgattam, majd többször visszanéztem a miniszterelnök facebookos bejelentkezését a legújabb járványügyi döntésekről. Egy mondata szöget ütött a fejembe, annyira, hogy az Önök pontos tájékoztatása érdekében még egyszer felidézzük: „…Mindenki megnyugodhat, aki elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk gyógyítani!”

Bárcsak igaz lenne! Nem kellett hozzá huszonnégy óra, és kiderült: kilenc honfitársunkra ez az ígéret sajnos már nem érvényes. Ők ugyanis mára virradóra meghaltak. És minden jel szerint ez a helyzet csak egyre súlyosabb lesz. Még egy jó ideig egyre többen betegszenek meg, és sajnos minden járványügyi szakember azt jelezte: a tavaszihoz képest a mostani, második hullámban többen is vesztik életüket Magyarországon a koronavírus-fertőzés következtében.

Értem én a nagy-nagy igyekezetet, hogy a kormányfő meg akarja nyugtatni az embereket, mielőtt kitör az általános pánik. Talán nem ártott volna, ha valamelyik beosztottja vagy kommunikációs tanácsadója megnézi ezt a videót, mielőtt kikerül a nyilvánosság elé. Értem én, hogy már senki nem mer neki szólni, hiszen mindenkinél mindent jobban tud, de azért az orvosok és az ápolók nevében kikérném magamnak, hogy nyilvánvalóan valótlan ígéretekkel próbálják etetni a közvéleményt – a nevükben. Mert a gyógyítás amúgy nem a miniszterelnök dolga, arra ott vannak az orvosok és az ápolók.

Aki egy kicsit is gondolkozik, átlátja, hogy a „Nagy Megnyugtatás Hadművelet” mennyire balul sülhet el. Ugyanis annak a két legfontosabb összetevője hiányzik, ez pedig a szavahihetőség és a hitelesség.

Mert lehet a Groupama Arénában zárt kapus Fradi–Dinamo Zagreb-meccset tartani, ha a stadion körül meg ezrével állnak a szurkolók, szorosan, hering módjára, és közben agyonfertőzhetik egymást, mert maszkot, na, azt nem láttam rajtuk. El lehet rendelni az iskolákban majd októbertől a hőmérőzést, de könyörgöm: a nyár mivel telt az Adrián, ha nem a járványügyi haditerv kidolgozásával? Miért csak októbertől kell védeni a gyerekeket, addig mi lesz velük és a tanárokkal, a konyhás nénikkel meg a szülőkkel?

Bezárjuk a szórakozóhelyeket 23:00 órakor? Rendben. A vírus is tudja ezt, hogy 22:45-kor még nem fertőzhet? Egyáltalán: miféle vírus az, amely a stadion lelátón nem fertőz, csak a moziban meg a színház nézőterén válik hirtelen virulenssé? Azt állítják, hogy lesz elég lélegeztetőgép-kapacitás, miközben csak szakképzett orvos és ápoló nem lesz elég, aki működtesse. A méregdrágán beszerezett, ki tudja miféle lélegeztetőgépek meg még mindig a repülőtéri raktárban porosodnak – érintetlenül? És tessék mondani: ki fog a megfertőzött orvosok, ápolók helyére állni? A tűzoltók, a katonák és a rendőrök, mert őket lehet vezényelni? Ők fognak hőmérőzni, gyógyszert és ebédet osztani, ágytálazni és infúziót bekötni? Kötve hiszem.

Ideje lenne az akut önáltatás és a heveny nagyotmondási görcsök ellen beadatni egy jó nagy adag igazmondás-szérumot is a kedves Első Számú Betegnek. Nagy szüksége van rá…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2020. szeptember 17-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Forrás: Pixabay