„Klubrádió
Esti gyors

A magyar és a belarusz valóság - Kárpáti János jegyzete

13/08/2020 18:02

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Aggodalomra adna okot, ha az derülne ki, hogy Orbán Viktor fején találta a szöget, mármint azzal, hogy a magyar és a belarusz valóság sokkal jobban emlékeztet egymásra, mint azt eddig gondoltuk volna. Ott ugyanis a rendőrök most már tömegesen verik, ezerszám veszik őrizetbe a tiltakozókat.

2020. augusztus 13. Esti gyors-részlet (2020.08.13. Kárpáti János jegyzete)
02:25
00:00
„A két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk” – jelentette ki Orbán Viktor nem túl régen, június 5-én Minszkben, miután megbeszélést folytatott Aljakszandr Lukasenka belarusz – vagyis fehérorosz – államfővel. Arról is beszélt akkor Orbán, hogy támogatja az Európai Unió keleti partnerségi stratégiáját, amely vonatkozik Fehéroroszországra is. „A partnerség nem építhető szankciókkal, ezért Magyarország azt képviseli, hogy az unió végre szüntesse meg a Belarusszal szembeni szankciókat” – mondta a magyar kormányfő, és hozzátette: „ezt az álláspontot fogjuk képviselni az erről szóló európai megbeszéléseken”

Remélem, miniszterelnökünk legalább ebben meggondolja magát. Ezeknek az európai megbeszéléseknek ugyanis igencsak eljött az ideje. Aggodalomra adna okot, ha az derülne ki, hogy Orbán Viktor fején találta a szöget, mármint azzal, hogy a magyar és a belarusz valóság sokkal jobban emlékeztet egymásra, mint azt eddig gondoltuk volna. Ott ugyanis a rendőrök most már tömegesen verik, ezerszám veszik őrizetbe a tiltakozókat. Civilnek látszó, de egységesen feketeruhás emberek támadtak például a BBC – nyilván libernyák kinézetű – újságíróira tegnapelőtt Minszkben. Akkreditációjukat követelték tőlük, és amikor megmutatták nyakba akasztható igazolványukat, az egyik feketeruhás letépte azt az egyik újságíró nyakáról. Egy másik mozdulattal kiragadta a kamerát az operatőr kezéből, és megpróbálta összetörni.

Ha csak a médiához való viszonyulást nézem, akkor kövezzen meg bárki, de én jobban szeretném, ha inkább hasonlítanánk Romániára, ahol immár bírósági ítélet kötelezi az RMDSZ-t, hogy hívja meg az Átlátszó.ro újságíróit a sajtótájékoztatóira. A portál és Sipos Zoltán főszerkesztő tavaly decemberben indított pert amiatt, hogy nem kapott meghívót a szövetség médiarendezvényeire. Elsőfokú ítéletében a Kolozs Megyei Törvényszék arra kötelezte az RMDSZ-t, hogy akkreditálja és időben hívja meg a panaszost az általa szervezett nyilvános közérdekű eseményekre, küldje el neki a közleményeit, és adja át az események sajtódossziéit. Így is lehet.

Kárpáti János jegyzete a 2020. augusztus 13-i Esti gyorsban hangzott el.