„Klubrádió
Esti gyors

Elemző: A tüntetéssorozat mérföldkő lesz a Lukasenka bukása felé vezető úton

12/08/2020 20:21

| Szerző: Klubrádió/szg

Nem lesz rendszerváltás Belaruszban a közeljövőben, mert a hatalom minden eszközt bevet, hogy megakadályozza egy jól vezetett ellenzéki mozgalom kialakulását – így látja Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő. Azonban szerinte ez a tüntetéssorozat mérföldkő lesz a rendszer megszűnéséhez vezető úton. Aljakszandr Lukasenka elnök alkalmatlan arra, hogy dialógust kezdjen az emberekkel, akik többsége ezt nem is akarja – tette hozzá.

2020. augusztus 12. Esti gyors / részlet, Tálas Péter (20.08.12.)
06:10
00:00

Belarussziában egyelőre nem fárad az ellenzék, az erőszakszervezetek brutálisan viselkednek velük szemben. Úgy tűnik, nem veszik tudomásul az emberek, hogy ennyire semmibe vették a szavazatukat, a politikai akaratukat.

Tálas Pétert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai védelmi kutatóközpontjának igazgatóját kérdeztük az Esti gyorsban, aki azt mondta: képtelen hatalomtechnikai eszközökkel kezelni a konfliktusokat a Lukasenka-rezsim, de nem gondolja, hogy az ukrajnai Majdanhoz hasonló események kezdődnek.

Nincs igazi vezetőjük az ellenzéki megmozdulásoknak, Szvjatlana Cihanouszkaján túlnőttek az események, kénytelen volt Litvániába menni, ugyanakkor ő maga is átmeneti figurának tekintette magát, három hónap múlva új választást akart kiírni. Az ellenzéki vezetők többsége vagy őrizetben vagy száműzetésben vannak – tette hozzá. Szerinte a hatalom megpróbálja majd elszigetelni, apró ellenálló gócokra szétszakítani a tüntetőket.

Lukasenka
 
Aljakszandr Lukasenka
Fotó: Serge Serebro
 


Bár sokan forradalomról beszélnek, Tálas Péter azt gondolja, hogy nem lesz rendszerváltás Belaruszban, mert azt mutatják a lépések, az internet lekapcsolása, az újságírókkal szembeni célzott erőszak, hogy a hatalom minden eszközzel meg akarja akadályozni, hogy valódi vezetővel rendelkező ellenzéki mozgalom alakuljon ki ebből a tüntetéssorozatból. Ebben van rutinja Aljakszandr Lukasenkának, diktatúrában szocializálódott és azt is vezet.

Annyira nem lesz egyszerű visszatérni a hétköznapokhoz az országban, hogy szerinte az 2020. augusztusi demonstrációt néhány év múlva úgy tekintenek majd vissza, mint mérföldkőre a rendszer megszűnéséhez vezető úton. Az elégedetlenséget csak tompítani lehet, a tiltakozásokat ugyan meg lehet állítani, de a rezsim és a társadalom közötti konfliktust nagyon nehéz lenne felszámolni. Az elnök alkalmatlan arra, hogy dialógust kezdjen a társadalommal, és az emberek többsége ezt nem is akarja. Szerinte nehezebben lehet kormányozni, elhúzódó társadalmi-politikai válság lehet, amelyben egyre gyakrabban jönnek elő ilyen megmozdulások, és ebből már kinőhet az ellenzék politikai vezetése.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com

Esti gyors
2020. augusztus 12., szerda 18:50
Műsorvezető: Szénási Sándor