„Klubrádió
A lényeg

Ezt még belorusz mércével is nagyon elcsalták

10/08/2020 15:56

| Szerző: Klubrádió/szg

Tiltakozó demonstrációk robbantak ki Minszkben és más belorusz városokban, miután az ellenzék szerint az országot 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta a választásokat. A hatóságok brutálisan lépnek fel a tüntetőkkel szemben. Ezt a választást még belorusz mércével mérve is durván elcsalták – értékelte az eseményeket Rácz András külpolitikai elemző, aki szerint a Nyugat nem avatkozik be, Oroszországnak pedig nagyon is jó Lukasenka uralma, amely így vélhetően nem dől meg.

 

2020. augusztus 10. A lényeg / részlet, Rácz András (20.08.10.)
07:04
00:00

A vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás során elkövetett súlyos csalásokról érkeztek hírek a nap folyamán, a regnáló elnök, Aljakszandr Lukasenka végül győztesnek hirdette magát mintegy 80 százalékos szavazataránnyal. A legesélyesebb ellenzéki jelölt, Szvetlána Tyihanovszkaja ellenzéki fehérorosz jelölt minszki kampánycsapatának több tagját is letartóztatták nap közben, korábbi versenytársa, jelenlegi szövetségese, Veronika Cepkalo elmenekült az országból.

Az eredmény kihirdetése után tüntetések kezdődtek Minszkben, majd több mint 20 városra átterjedtek Fehéroroszország-szerte, a rendőrség könnygázzal, villanógránátokkal, vízágyúval és kutyákkal oszlatta a demonstrálókat. A Mérce cikkében videókat is lehet látni a rendőrség, a karhatalom és a hadsereg durva beavatkozásáról.

Lukasenka
 
Lukasenka
Fotó: Serge Serebro
 


Ezt a választást még belorusz mércével mérve is durván elcsalták – értékelt a Klubrádiónak a Német Külügyi Intézet elemzője, aki szerint valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hogy mi lett a vasárnapi voksolás valódi eredménye. Végleges eredményt még nem hirdettek, a szavazólapok még megvannak, nem semmisítették meg őket, transzparens, nemzetközileg ellenőrzött szavazatszámlálással kiderülhetne, kire hányan szavaztak, de erre nagyjából nulla az esély.

Belarusz közvetlen szövetségesein és néhány közismert autoriter rendszeren kívül ezt a Lukasenka-győzelmet nem sokan ismerik majd el Rácz András szerint, ettől függetlenül valószínűleg a rezsim álláspontja győzelmeskedik. Ebben az országban 26 éve nem volt tisztességes választás –tette hozzá. Az a brutalitás, amit most látni a rendőröktől, legalább 10-15 éve nem volt tetten érhető. 

Rácz András szerint a következő napokban lehet még tüntetésekre és véres jelenetekre számítani, hosszútávon viszont nem valószínű, hogy az ellenzék fenn tudja tartani a tiltakozást. Szerinte a rendőri erőfölény előbb-utóbb győzedelmeskedik. A rendőrség, a rohamrendőrség mellett vannak úgynevezett belügyi csapatok, 12 ezer emberrel, ehhez jön még a határőrség, a titkosszolgálat, a hadsereg és különleges egységek. Technikailag jól kiépített diktatúra az ország, szinte végtelen karhatalmi erő áll az elnök rendelkezésére.

Oroszországnak ideális, ha Lukesenka marad Belorusszia elnöke, nem véletlen, hogy Vlagyimir Putyin az elsők között gratulált neki, a Nyugatnak (az EU-nak és az Egyesült Államoknak) se energiája, se legitimációja nincs jelentősen beavatkozni – tette hozzá az elemző. Az valószínű, hogy szankciókat vezetnek be az ország ellen.

Sőt – folytatta Rácz András –, Oroszországnak kulcsfontosságú, hogy Belarusz élén Moszkva szempontjából kezelhető vezető álljon. Ezért bármire képesek, hogy megakadályozzanak egy nyugatos fordulatot. Ha az ellenzéknek valódi esélye lenne megdönteni Lukasenka uralmát, az kiválthatna egy orosz beavatkozást, az pedig a legrosszabb, ami történhet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

A lényeg
2020. augusztus 10., hétfő 15:00
Riporter: Selmeci János