„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán útja - Lejjebb és lejjebb

25/11/2019 07:55

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán a sportban az ország kitörési lehetőségét vélte megtalálni. Eredmény nincs. Abban lehet bízni, hogy ezt a totális pénzkidobást előbb-utóbb csak felismerik a szavazói.

2019. november 25. Reggeli gyors - részlet 19.11.25. Lapszemle/Csernyánszky Judit
05:42
00:00

Az új Puskás Stadion megnyitása kapcsán a New York Times Magyarország sportkiadásait helyezi kontextusba például a termelékenységével vagy a GDP-jével, és ad hátteret Orbán Viktor futball-mániájáról. A Nemzetközi Valuta Alap, az IMF szerint tavaly 160 milliárd dollárt termelt meg az ország, s minden 400 dollárból egyet csak a focira költött a kormány. Egyébiránt 2010 óta 2 milliárd dollárt költött a hobbijára Orbán, ami 600 milliárd forintnak felel meg. A Nézőpont Intézet vezetője szerint Orbán a sportban az ország kitörési lehetőségét, és imázs építésének legjobb formáját találta meg. Persze a tudósító jelzi, hogy oda már az 50-es, de még a 70-es és 80-as évek dicsősége is. Harminc éve az út egyre lejjebb és lejjebb vezet. Hiába érte utol a nagy nevű klubok infrastruktúráját, és hiába alapított futball akadémiát. A Political Capital vezető elemzője szerint viszont Orbán rossz oldalról közelítette meg a sportot, a hatalom és a pénz logikájából, hisz eredményt nem hozott igyekezete. Az ország Orbán hobbijának a túsza lett. Amit az Uruguay elleni barátságos mérkőzés eredménye tetőzött be. Abban lehet bízni, hogy ezt a totális pénzkidobást előbb-utóbb csak felismerik a szavazói.

Irány Irán

Több médiumban is említést tettek a szorosabbá vált iráni-magyar kapcsolatokról, amit maga az elnök, Hasszan Rouhani is méltatott, aki nem mellesleg gratulált tavaly Orbán Viktor újraválasztásához - számolt be erről a magánkézben lévő Tasmin News Agency. Megemlítve, hogy már 2016-ban szóba került a vízumkönnyítés kérdése a Kövér Lászlóval folytatott megbeszéléseken, s most, amikor az új magyar nagykövet átadta megbízó levelét az iráni külügyminiszternek, ezek a témák ismét napirendre kerültek. Csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy a tüntetések miatt több napja nincs elérhető internet az országban, miközben százakat csuknak le.

Moszkva várja Orbánt

New York-i keltezésű az a cikk, amelyben Szijjártó közli, hogy a győzelem napi 75. évfordulós ünnepségen Moszkvában lesz – írja az orosz kormánybarát Szputnyik és a pakisztáni UrduPoint. Meghívást kapott Trump elnök, Lukasenko belorusz, Macron francia, Xi-csin Ping kínai, Kim Dzsong-Un észak-koreai elnök és Boris Johnson brit valamint Orbán Viktor magyar kormányfő, akit –a dolgok mostani állása szerint - a külügyminiszter képvisel majd. Szóba kerültek az évenkénti Putyin és Orbán találkozók is, Szijjártó szerint a következő év második felében látogathat Orbán ismét Moszkvába.

Egy másik cikkben, de szintén ebből az interjúból idézik (Szputnyik/Urdupoint) Szijjártó üzenetét Zelenszkij ukrán elnöknek: reméli, hogy visszaállítja a magyar kisebbség jogait Ukrajnában. Kérdése: hogy képzeli egy ország, hogy közelebb kerüljön az Európai Unióhoz, ha nem tartja be az alapvető emberi jogokat.

Bajban Ukrajnában

A kanadai Hungarian Free Press úgy tudja, hogy nyolc, „Orbán által fizetett aktivistát” nyilvánítottak persona non gratanak, akik a Horthyt példaképüknek tekintő Petőfi Sándor Kör tagjaiként a magyar kormány – úgymond- hittérítő, ultra-nacionalista küldetését teljesítették. Az ukrán hatóságok jó ideje figyelték tevékenységüket, és se az ukrán, se a magyar kormány nem hozta nyilvánosságra a nevüket. A két ország közti konfliktus középpontjában továbbra is az új oktatási törvény áll, amely jelentősen korlátozná a kisebbségek anyanyelv-használatát.

Mi van a 7-es cikkellyel?

December 10-én tartja az Európai Tanács újabb ülését, amelyen a Magyarország elleni 7-es cikkely kerül napirendre – írja az Euraktiv. A finn soros elnökség kifejezetten szorgalmazza a procedúra végigvitelét, aminek végeredményeképpen pénzt és szavazati jogot vonhatnak meg, s amit Varga Judit igazságügyminiszter az uniós alapokmánnyal ellentétesnek tekint. Az uniós parlamenti képviselők jelentős része arra figyelmeztetett, hogy egy éve húzódik a még Sargentin által elkészített jelentés következményeinek kidogozása, s ha most nem foglalkoznak a kérdéssel érdemben, akkor elsikkadhat a januártól esedékes horvát elnökség idején.

Prostik rendőrkézen

A Kensington Angyalai honlapon keresztül futtatta a prostituált hálózatot Nagy-Britanniában a magyar Szuda Ivett kétgyerekes anyuka és a férje, Karl Ring rendőr. Magyar hölgyekre specializálódtak, éves bevételük 600 ezer fontra becsülhető – Írja a Stock Daily Dish. A történet egyik érdekessége, hogy a toryk egyik bőkezű támogatójától, Christopher Morantól bérelték az apartmanok egyikét, aki azt vallotta, fogalma sem volt arról, mi folyik ott. Börtönbüntetését nem érti Szuda, mert azt állítja, hogy akiket beszervezett, azok mind önszántukból vállalták a munkát.

A nemzetközi lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Lakatos Péter.

Reggeli gyors
2019.11.25. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit