„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Az egyik utolsó diktatúra, vagy mégsem?

27/07/2020 10:32

| Szerző: Klubrádió

A szocialista mindennapok hőseit ábrázoló domborművek, óriásplakátok, reklámok és graffitik nélküli sugárutak, bunkerek, kiállított ágyuk, rengeteg katona és az elmaradhatatlan szocialista húskenyér. Ez a poszszovjet hangulat jellemzi 2020-ban Fehéroroszországot. Amelyet Európa utolsó diktatúrájaként szoktak emlegetni, és amelyet 26 éve irányít vaskézzel a köztársasági elnök - egykori TSZ-enök) - Aljakszandr Lukasenka. De tényleg csak ennyiről van szó? Fehéroroszországba kalauzolt el bennünket Halász Levente geográfus és utazó.

2020. július 23. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Hátizsák (2020. július 21., kedd 10:00)
23:36
00:00


Fehéroroszország, Belorusszia, Belarusz - így nevezik, viszont a hivatalos elnevezése Fehérorosz Köztársaság. Keletről Oroszország, délről Ukrajna, nyugatról Lengyelország, északról Litvánia és Lettország határolja, fővárosa Minszk, területének harmadát erdő borítja. Éghajlata mérsékelt-kontinentális.

Fehéroroszország kétszer nagyobb területen helyezkedik el, mint Magyarország, mégis eszméletlen mértékben fogy a népessége, 26 éve még több mint tízmillió állampolgárral büszkélkedhetett, mostanra viszont csupán 9 millióan lakják. Csökken a gyermekszületések száma, és a társadalom is elöregedett. Annak ellenére, hogy a nagyobb városok hihetetlen mértékben fejlődnek, a felhőkarcolók is gombamód szaporodnak, a vidék egyre elmaradottabb.

 
Rudoslawa_Lucyferowska/Pixabay
 


Halász Levente elmondta, ha a valaki megérkezik Fehéroroszországba, akkor a posztszovjet hangulatot tapasztalja, de ha kicsit tovább marad, már árnyaltabb képet kaphat.

Az ott élők a Fehéroroszország kifejezést kerülik, mert az az Oroszországgal való kapcsolatra utal, ami abszolút létező dolog, ennek ellenére a nép szeretné egy, az oroszoktól független identitású, szuverén nemzetállam képét látni. A Belorusszia/Belarusz elnevezés ugyanazt jelenti, ám mégis kicsit másként hangzik, a lakosok szívesebben használják.

Az utazó szerint európai szemmel az ország politikai helyzetét nézve valóban találó kifejezés az "Európa utolsó diktatúrája" megnevezés, de amennyiben globálisan tekintünk rá, kissé túlzó ez a jelző. A statisztikák alapján igaz, hogy a világ demokráciai rangsorában az utolsó helyet foglalja el, de a Föld összes országát figyelembe véve teljesen más kép rajzolódik ki.

Halász Levente beszélt arról is, hogy gazdasági berendezkedésüket piaci szocializmusnak is nevezik, a szocialista-kommunista jellegzetességek a mai napig léteznek és ezt vállalja is a vezetés. Ennek ellenére, a kapitalizmus egyre inkább jelen van az országban.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös - Bódy Gergővel
2020. július 21., kedd 10:00