„Klubrádió

Biztonságos helyre menekült a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt

11/08/2020 11:04

| Szerző: Klubrádió

Aggodalomra adott okot, hogy nem tudták, hová tűnt Szvjatlana Cihanouszkaja, akit munkatársai sem tudtak hétfőn délután óta elérni. Ma reggel a litván külügyminiszter a Twitterre kiírta, hogy Litvániában tartózkodik és biztonságban van. Azóta Cihanouszkaja is jelentkezett egy videóüzenetben.

A vasárnapi elnökválasztást követően Belaruszban tiltakozáshullámot váltott ki az eredmények hivatalos bejelentése, miszerint a 26 éve regnáló Lukasenka nyerte a választást a szavazatok 80%-át megszerezve. Minszkben és számos vidéki városban utcai tüntetések kezdődtek, aminek során több mint háromezet embert tartóztattak már le. Az ellenzék nem ismeri el az eredményt, választási csalásra hivatkozva, melyre számos bizonyítékot is felsorakoztattak, és hivatalosan is panaszt tettek.

Már a kampány sem zajlott békésen, az egyik ellenzéki vezetőt, a legesélyesebbnek tartott Viktar Babarikát letartóztatták, egy másik induló pedig külföldre menekült.

Az ellenzék legerősebb jelölte - aki mögé a letartóztatott Valerij Cepkalo kampánystábja is beállt - Szvjatlana Cihanouszkaja a hivatalos eredmények szerint 10%-ot ért el, de a hívei szerint ez akár 70-80%-os is lehet a valóságban. Cihanouszkaja - akinek férje egy ismert vlogger, akit korábban már letartóztattak, és eredetileg ő tervezett indulni az elnöki címért - még a választásokat megelőzően egy meg nem nevezett EU-s országba küldte el gyerekeit, miután megfenyegették, hogy elveszik tőle, ha nem áll el a jelöltségtől. Most ő is elhagyta az országot biztonsága érdekében.

Cihanouszkaja programja egyébként meglehetősen egyszerű, ki akarja szabadítani a politikai foglyokat, és hamarosan új, tisztességes választásokat kiírni.

Azóta ő is megjelent egy videóüzenetben a Twitteren, melyben azt mondja, hogy kemény döntést hozott, amikor elmenekült. Sem a csapata, sem a barátai, sem a férje nem befolyásolták ebben. Tudja, hogy sok ember meg fogja érteni őt, sokan csalódni fognak, sokan utálják majd ezért.