„Klubrádió
Esti gyors

Orbáni átok vagy ezek a barátok?

11/08/2020 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Silvio Berlusconi, Andrius Kubilius, Viktor Janukovics, Robert Fico, Hoszni Mubarak, Miheil Szaakasvili, Sepp Blatter, Heinz-Christian Strache - mindegyikre lecsapott az orbáni átok. De valóban átok vagy inkább csak ilyenek a barátok?

2020. augusztus 11. Esti gyors / részlet, Kárpáti Iván jegyzete (20.08.10.)
01:45
00:00

Volt régebben az a jelenség, hogy Orbán Viktor meglátogatta valamelyik autokrata vagy egyenesen diktátor cimbijét és az pár hónap múlva megbukott. Amennyire emlékszem, Mubarak egyiptomi elnök ellen pár nappal később kezdődtek meg a tüntetések. Persze ez nem azt jelenti, hogy valami ősi átkot terjeszt miniszterelnökünk, sokkal inkább azt, hogy az átlagos európai politikusnál kicsit többet jár ilyen társaságba. Sőt, ha a kötelező uniós eseményeket kivesszük a táncrendből, akkor már régóta szinte csak ezeknek a társaságát keresi.

Jó érzékkel meglátogatta Lukasenkót is, hogy biztosítsa nagyrabecsüléséről és jelezze: ő nem támogat újabb szankciókat. Vasárnap óta felpörögtek az események. Lukasenko 26 éve uralja Fehéroroszországot, ezt a jobb sorsra érdemes szovjet skanzent, és bár ilyen ellenállásba még nem ütközött, nem bukott meg. Az utolsó hírek arról szólnak, hogy az ellenzéki mozgalom napok alatt ikonikussá vált vezetőjét Szvetlana Tyihonovszkaját gyakorlatilag megzsarolták: vagy távozik az országból, vagy baja esik a társainak és a gyerekeinek. Maffiamódszer. Sőt, ahogy felolvastatták vele az ellenzéket „nyugalomra intő” szöveget, az a terrorszervezetek stílusa, lehet nem csak átvitt értelemben volt fejének szorítva egy fegyver. Élete nyilván Litvániában sincs biztonságban, ahogy azt sem tudhatjuk, hogy Orbán Viktor másik barátja Vlagyimir Putyin, mit gondol ennek a bátor nőnek a sorsáról. Vagy mit gondol arról, hogy most van-e itt az ideje egy újabb országgyarapításnak, Oroszország határai átrajzolásának? Amerika a saját válságaival van elfoglalva, az EU pedig erőtlen.

Orbán Viktor meg asszisztál.

Kárpáti Iván jegyzete a 2020. augusztus 11-i Esti gyorsban hangzott el.