„Klubrádió
Reggeli gyors

NoÁr: Amit a hatalom csinál, az színtiszta abúzus

14/10/2020 15:07

| Szerző: Klubrádió/szg

Molnár Áron színész szerint nagyon súlyos helyzetet mutat Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetésének háborús retorikája: megnevezik az ellenséget, a kancellár bekéri a neveket, ki fogadja el az új vezetést és ki nem, megtiltja az együttműködést az egyetemfoglalókkal és lényegében besúgást akar. Öntsünk tiszta vizet a pohárba, amit a hatalom csinál, az színtiszta abúzus – tette hozzá.

2020. október 14. Reggeli gyors / részlet, Molnár Áron (20.10.14.)
14:59
00:00

A médiának óriási felelőssége van, még koránt sincs végjáték, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen – mondta Molnár Áron noÁr színész, rapper. Hozzátette: már csak azért sem, Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke azt nyilatkozta, hogy a következő hetekre tartogat egy tanári kari bemutatást, és jönni fognak plusz információk a kancellár részéről is. Egészen váratlan retorikát választottak, maradt a háborús hangvétel, de megnevezték az ellenséget, Upor László felmondott rektorhelyettest és Csernai Mihály HÖK-elnököt. Szerinte a kormányt ezt tette Soros Györggyel, Gyurcsány Ferenccel, „adj az ellenségednek egy arcot, és vágd le a fejét”. Ezzel szemben az egyetem polgárai közösségként állnak ki, ami nem a végjátékot, hanem a valós változást hozhatja el – vélekedett.

Nem gyerekek, hanem felnőtt emberek, akik ott tanulnak, fejlődnek, kialakították a tanköztársaságot. Fontos elolvasni azt, amit a tanárok válaszoltak a kancellárnak: szerintük az új vezetés megoldási javaslatok helyett ultimátumokat küld, fenyeget, meg akarja osztani őket. NoÁr ezzel egyetértve azt mondta: öntsünk tiszta vizet a pohárba, amit a hatalom csinál, az színtiszta abúzus. Egy bántalmazó kapcsolatban se mondjuk azt, hogy na jó, ez még belefér. 

noÁr és Para
 
noÁr és Para
 

Szerinte nem a lényegről beszélünk, csak reagálunk arra, hogy mit mond Vidnyánszky Attila vagy a kancellár. Pedig a fiatalok által megfogalmazott pontokról kellene beszélni. Ez a helyzet azért alakult így, mert a döntés, az ítélet után akar párbeszédet, tárgyalást a kormány. Úgy fogalmazott: a hatalom egyeztetés nélkül hozott döntést, elvette a szenátus minden jogkörét, törvénytelenségeket követett el.

Molnár Áron megjegyezte: Vidnyánszkyék arról beszélnek, hogy hetente kétszer találkoznak. Eközben a diákok heti 4-5 alkalommal több órás fórumot tartanak 50-100 emberrel, tíznél is több demonstráció van már mögöttük, megszervezték az őrséget, az adománygyűjtést, a raktározását, sőt, a saját oktatásukat is, megoldják a kézfertőtlenítést, a tesztelést, de még a sajtókommunikációt is viszik. 44 napja foglalták el az egyetemet, ez a lényeg, ez az, ami csodálatos, nem a heti két találkozó, ahol arról beszélnek, hol legyen háromszoros pénzből az új campus – vélekedett. A diákok nem fáradnak, és szerinte az ország se, egyre élénkebben figyel.

Azt is mondta: úgy tűnik, hogy még mindig a csend a nagyobb úr, a szakmán belül se szólaltak meg sokan, érdemes művészek, Kossuth-díjasok, a Halhatatlanok Társasága véleményét is várja. Nem kell, hogy egyetértsenek, de mondják el a véleményüket – tette hozzá. Sőt, szerinte a Nemzeti Színház társulatának felelősségre kellene vonnia az intézmény vezetőit.

Molnár Áron szerint a diákok szakmai, érvekre alapuló a párbeszédet szeretnének, békések és nagyon progresszívek. Nagyon súlyosnak nevezte, hogy a kancellár bekéri a neveket, hogy ki fogadja el az új vezetést és ki nem, megtiltja az együttműködést az egyetemfoglalókkal és lényegében besúgást akar. Végtelenül kínos pillanatnak nevezte, hogy Káel Csaba filmügyi biztos „megfutamodott”, amikor a diákok is elmentek az egyeztetésre, már csak azért is, mert a hallgatók most már kihagyhatatlanok a párbeszédből.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Reggeli gyors
2020.10.14. 08:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre