„Klubrádió
Reggeli gyors

SZFE-ügy: „Nem tudnak semmit az egyetemünkről, csak gyaláznak minket”

15/10/2020 16:37

| Szerző: Klubrádió/szg

Janisch Attila filmrendezőt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárát kérdeztük az intézmény körüli legújabb eseményekről, és azt mondta: Szarka Gáborék nem tudnak semmit az egyetemről. Ezt támasztják alá a kancellár utolsó rendelkezései, az 5 órakor bezárt tantermek, a 6 órakor lekapcsolt internet, a videófelvételek készítésének megtiltása a „gyakorlóterületeken” kívül – amiről nem tudják, micsoda, hiszen ez nem lőtér és nem hadsereg.

2020. október 15. Reggeli gyors / részlet, Janisch Attila (20.10.15.)
14:54
00:00

Szarka Gábor kancellár szerdán beszélt arról, hogy az internet lekapcsolásánál messzebb is kész elmenni, hogy felszámolja a hallgatói ellenállást a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). Másnap délelőtt a hallgatók már azt vették észre, hogy a gondnokok elzárták előlük az Ódry Színpadot, azt a termet, ahol eddig a fórumaikat tartották. A bent tárolt holmijaikat kipakolták, sőt, a zárat is lecserélték – erről a 444 számolt be.

Szarka Gábor a Fidesz-közeli Mandineren a többi között azt mondta, ha van még remény arra, hogy aki nem csatlakozott „ehhez az egész őrülethez”, vagy időközben meggondolja magát, annak még menthető a féléve, akkor mindent megtesznek. „Mert nekünk nem a véleménynyilvánítással van gondunk, hanem annak módjával” – fogalmazott.

Janisch Attila filmrendezőt, az SZFE tanárát kérdeztük, aki azt mondta: ők nem tudnak semmit a mi egyetemünkről. Ezt támasztják alá Szarka Gábor utolsó rendelkezései, az 5 órakor bezárt tantermek, a 6 órakor lekapcsolt internet, a videófelvételek készítésének megtiltása a „gyakorlóterületeken” kívül – amiről nem tudják, micsoda, hiszen ez nem lőtér és nem hadsereg. Ezen az egyetemen ezek mind evidenciák, a próbák sokszor hajnalig tartanak, a szakmai órák miatt az egész egyetemen (lépcsőházban, folyosón, udvaron) készülnek kisfilmek, az internet elengedhetetlen bizonyos órákhoz, és az órák sem öt órakor érnek véget, mint egy átlagos egyetemen, mert ez művészeti intézmény. Ez mind azt mutatja, hogy fogalmuk sincs, hogy megy az oktatás. Biztos vannak besúgóik, és háromnegyed éven keresztül az Origo meg a kormányközeli médiumok próbáltak sugallni rágalmakat, igaztalan vádakat róluk. Most ugyanez indult el a tanköztársasággal szemben, amiről azt mondják, hogy mellette nem megy az akkreditált oktatás, de ez szintén nem igaz. Nemcsak, hogy tart az oktatás, a járvány miatt kimaradt munkát is bepótolták például az ő osztályában.

 
A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai a blokád idején (20.10.09.) Fotó: SZFE HÖK / Facebook
 

Közben a hallgatók jelzik felháborodásukat, mert antidemokratikus módon rohanták le az egyetemet. Most sértettek az új vezetés tagjai, mert úgy érzik, az ő becsületükön esik csorba, de azzal már nem törődnek, hogy háromnegyed éven keresztül gyalázták az intézményt – mondta Janisch Attila. Hozzátette: maga Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke is olyan mondatokat fogalmazott meg, amelyek egyrészt nem igazak, másrészt bizonyítják, hogy nem tud semmit az egyetemről, harmadrészt mélyen sérti a hallgatókat, az oktatókat. Ők nem követeltek mást, mint azt, hogy alapos, akár másfél éven át tartó, valódi egyeztetés előzze meg a komoly átalakítását, figyelembe véve a nagymúltú egyetem szempontjait, de ebből semmi nem valósult meg.

Szarka Gábor most azt írja, hogy a szenátus lemondása sodorta veszélybe az egyetem autonómiáját, csakhogy Vidnyánszky Attila volt az, aki első rendelkezésében elvette azokat a jogokat a szenátustól és a megválasztott rektortól, amelyek a felsőoktatási törvény szerint megilletnék. Ezért van az egyetemfoglalás, amely nagyon erős polgári engedetlenségi jelzés – mondta.

A hallgatók önállóak, nem a tanárok, az Amnesty International, akármilyen nemzetközi összeesküvés vagy Soros György miatt cselekszenek, hiába próbálják őket belekeverni ebbe a „teljes paranoid elmebajba”. A tanköztársaság pedig, hiába nevezi Szarka Gábor anarchiának, a demokrácia csodája Janisch Attila szerint, mert ezek a fiatal felnőttek kialakítottak egy demokratikus rendszert, ahol mindent közösen döntenek el.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.10.15. 08:10
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.

Az oldalra jutva jobbra fent lát egy kék gombot majd, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.
ÉvHonapja2020