„Klubrádió
Esti gyors

Fenntartják a hallgatók a blokádot az SZFE-n

16/10/2020 18:35

| Szerző: Klubrádió/szg

„A blokádot megerősítettük, és amíg az autonómiát nem garantálják, fenn is tartjuk” – közölték a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói péntek este azon a sajtótájékoztatón, amelyet azért hívtak össze, mert az SZFE új kancellárja 6 órára elrendelte az épületek kiürítését.

2020. október 16. Esti gyors / részlet, Hardy Mihály a Vas utcából (20.10.16.)
03:47
00:00

Pénteken este 6 óráig minden egyetemi polgárnak el kell hagynia a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit – üzente az intézmény új kancellárja és az egyik rektorhelyettese az egyetem polgárainak. Szerintük karbantartás és fertőtlenítés lesz az épületekben.

Az egyetemfoglaló hallgatók sajtótájékoztatót hirdettek meg 6-ra, hogy válaszoljanak Szarka Gábor kancellárnak. Körülbelül ezer ember gyűlt össze pillanatok alatt a Vas utcában. Spontán szimpátiatüntetés alakult ki, amelyet legalább 20 tévétársaság kamerája vett, köztük külföldiek is – számolt be kollégánk, Hardy Mihály a helyszínről.

 Ilyen volt a tömeg a Vas utcában (kép: Klubrádió)
 
 


Az esemény kezdeteként, 6 órakor kijöttek a diákok, elénekeltek egy dalt, amely a maradásról szólt, majd Rohonyi Barnabás színészhallgató mondta el a válaszukat a kiürítési parancsra, nevezetesen azt, hogy nem távoznak, továbbra is őrzik az épületet. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy elkezdték kiüríteni a kollégiumi szobákat, ezért a hallgatók bementek, hogy ezt megakadályozzák. A kollégiumban sok határon túli hallgató is lakik, ők nem tudnak hova menni, mert nincs hova.

Videónk a helyszínről:

Hardy Mihály a helyszínen találkozott Pikó András kerületi polgármesterrel, aki elmondta, hogy a diákok birtokvédelmi kérelmet adtak be a VIII. kerületi polgármesteri hivatalba, arra a jegyző hétfőn ad választ.

A jelek szerint legálisan nem tudják kitenni a diákokat, törvénytelenül persze igen. Kevéssel fél hét előtt nem látszott nagy rendőri készültség, csak az utca Rákóczi út felőli végét zárták le. Az ünneplés folytatódik a Vas utcában. Kollégánk csak maszkos embereket látott a tömegben. 

Frissítés: ahogy a Telexen olvasható, az üzemeltető munkatársai hat után termenként és szobánként végigmentek, és felszólították a bent lévő diákokat, hogy hagyják el az épületet. Ők megtagadták, és erről jegyzőkönyv készült. Fizikai inzultus nem történt.  Hét óra környékén kijött az épület elé egy hallgató, és bejelentette, hogy az üzemeltető egyetlen épületrészt se tudott kiüríteni, sőt, a nemrég lezáratott Ódry Színpadot is sikeresen „visszafoglalták” a diákok. 

A riportot meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Klubrádió

A témában korábban, még a hallgatók sajtótájékoztatója előtt nyilatkozott Murai László, a HÖOK elnöke, a vele folytatott beszélgetést itt hallgathatják meg:

2020. október 16. Megbeszéljük / részlet, Murai László, HÖOK (20.10.16.)
07:52
00:00

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.

Az oldalra jutva jobbra fent lát egy kék gombot majd, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.
ÉvHonapja2020

Esti gyors
2020. október 16., péntek 18.25
Riporter: Hardy Mihály