„Klubrádió
Reggeli gyors

Mint az SZFE – "A Corvinus egyetemi autonómiája is megszűnt"

27/10/2020 14:47

| Szerző: Klubrádió/szg

Szolidaritási nyilatkozatot akartak megfogalmazni a Corvinuson a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mellett, de valójában arról van szó, hogy az SZFE szolidáris velük és a többi hasonló helyzetű egyetemmel, hiszen az egyetemi autonómiáért küzdenek – mondta Toronyai Gábor, a közgazdasági egyetem docense. Szerinte az alapítványi fenntartásba került egyetemeken törvényi szinten megszűnt az autonómia.

2020. október 27. Reggeli gyors / részlet, Toronyai Gábor (20.10.27.)
06:31
00:00

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói melletti kiállásról akartak szavazni a Budapesti Corvinus Egyetemen, a rektor nem engedte. Lánczi András szerint ez nem fér bele a működési szabályzatukba, és furcsállja, hogy például a Rajk Szakkollégium elnevezését még senki nem akarta megtárgyalni a szenátusban – írta meg a 24.hu hétfőn. –

Toronyai Gábort, a Corvinus docensét, az egyetemi szakszervezet vezetőjét kérdeztük. Azt mondta, rendkívüli ülést szerettek volna összehívni, ahol a szenátus beszélhet az SZFE ügyéről, és Lánczi András azt akadályozta meg, hogy napirendre vegyék a témát. A rektor szerint ez nem tartozik a szenátus hatáskörébe, ezért ne tárgyalják.

Elmondta: szolidaritási nyilatkozatot akartak megfogalmazni, de valójában arról van szó, hogy az SZFE szolidáris velük és a többi érintett egyetemmel (végül is az egész felsőoktatással), hiszen az egyetemi autonómiáért küzd. Az alapítványi fenntartásba került egyetemeken törvényi szinten megszűnt az autonómia – hangsúlyozta. A tavaly és idén tavaszi törvénymódosítások után „explicit módon nem létezik egyetemi autonómia”, ez a probléma – tette hozzá.

Amikor ők alakultak át, még nem lehetett látni, hogy milyen jellegű lesz ez az egész, nagyon gyorsan mentek a dolgok. Valamint az elmúlt másfél évben belső küzdelem folyt, amelynek eredményeként a szenátus visszaszerezte-visszakapta korábbi hatásköreinek egy részét. De – hívta fel a figyelmet – csak véleményezési joggal, hiszen a törvény az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának adja az összes jogot, „kuratóriumi autonómia van, egyetemi autonómia nincs”. Ezt azzal egészítette ki, hogy ugyan sok mindenben megjelenik az egyetemi autonómia a Corvinuson, de ennek nincs törvényi biztosítéka. A kuratóriumnak van mindenben döntési joga, ők csak előzetesen véleményezhetnek, kivéve bizonyos, szűken értelmezett akadémiai szabadságra vonatkozó ügyeket – mondta Toronyai Gábor.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Reggeli gyors
2020.10.27. 07:40
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás