„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Spiró új szempontokat is felhozott az SZFE védelmében

20/10/2020 15:12

| Szerző: Klubrádió/szg

Spiró György író abszurdnak tartja a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzetet, és azt gondolja: az államnak nem szabadna magánkézbe adnia a magyar kultúra olyan fontos intézményeit, mint amilyen az SZFE is. Hiszen egy magánegyetem megteheti, hogy bezár, ha a mögötte lévő cégek anyagi helyzete ezt indokolja, vagy csak a profitábilis képzéseket tartja meg. Hangsúlyozta: teljesen egyetért a diákokkal abban, hogy csak az alapítványért jelenleg felelős miniszterrel akarnak tárgyalni, és abban is, hogy nem akarnak közösködni az „élősdi” pártokkal.

2020. október 20. Reggeli személy / részlet, Spiró György (20.10.20.)
18:39
00:00

Mi a baj az alapítványi formával?

Spiró György Kossuth-díjas író élénken követi, hogy mi történik a Színház- és Filmművészeti Egyetem, és rendkívül sajnálatosnak tartja. Nem ért egyet azzal, hogy állami egyetemeket alapítványi, vagyis magántulajdonba adnak. Mégpedig azért, mert az állam feladata, hogy a polgárai jogát és javát védje. Ezek között ugyanúgy ott vannak a kulturális és oktatási javak, mint az egészségügyi és a szociális ellátás – tette hozzá.

Úgy folytatta: egy magánegyetem megteheti, hogy bezár, ha például a mögötte álló cégek rossz gazdasági helyzetbe kerülnek vagy tönkremennek, ezért nagyobb biztonságban vannak az állami intézmények. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az SZFE mögötti alapítvány a törvény értelmében nyitott, teljesen át lehet alakítani az oktatást, a szakokra, az oktatókra és a hallgatókra nézve nincs semmilyen rendelkezés. Azt mondta: ez a több mint 150 éves egyetem a magyar kultúra egyik legfontosabb ágazatával foglalkozik, érthetetlen, miért kell magánkézbe adni. Eddig sem volt kizárva, hogy legyenek, és voltak is magánintézmények, ahol színészeket, rendezőket képeztek. A magyar nyelv temploma a színház, ez így indult a reformkor óta, és most is a magyar kultúra rendkívül fontos szegmense.

Annak is lenne szerinte logikája, ha az egyetemről is rendelkező alapítványt azzal a céllal hozták volna létre, ha úgy gondolnák, hogy a színház csak viszi a pénzt, a film pedig hozza. El tud képzelni olyan magánegyetemet, ahol operatőröket, vágókat, filmes szakembereket képeznek azért, hogy részt vehessenek a nemzetközi gyártásban, ez valóban lehet nyereséges. De a magyar színészetet nem a nemzetközi áramba kell bekapcsolni, persze az jó, ha a színészek, rendezők ismerik, ami történik a világban és tanulnak belőle.

free SZFE
 kép: Klubrádió
 
 


A diákoknak igazuk van

Folynak hecckampányok az SZFE ellen, hivatkoznak „bizonyos erőszakos cselekményekre”, amelyek nem az egyetemen történtek, de „ez semmi, ez nulla”, csupán hangulati előkészítése valaminek. Spiró György, aki tanított is az SZFE-n, azt mondta, csak azzal hivatkozik, ami a törvényben van, és hogy azt miért tartja helytelennek.

Hangsúlyozta: a diákoknak teljesen igazuk van, amikor szeretnének visszatérni az átalakítás előtti kezdőpontra, és mivel a törvény szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a felelős 2022-ig mindenért, ami az alapítványban történik, vele akarnak tárgyalni, nem azokkal, akiket azóta kineveztek. Ettől a miniszter elzárkózik, és Spiró György az egész helyzetet abszurdnak tartja. Az viszont teljesen normális – tette hozzá –, amikor a diákok kijelentik, hogy nem szeretnék, ha politikai pártok szállnának rájuk. Szerinte ezt nem azért nem akarják, mert nincsenek tisztában azzal, hogy amit csinálnak, az politika (az a fajta állampolgári megnyilvánulás, amelyet az ókori görögök óta politika néven tartanak számon), hanem a mai pártokkal nem akarnak közösködni, „mert azok élősdiek”.

Abban is igazuk van, amikor azt mondják, hogy ők nem erre az egyetemre felvételiztek, mert az szeptember 1-jével megszűnt. Azóta csak a bizonytalanság van, amely az elsősöket és a végzősöket ugyanúgy érinti. Megérti a tanárok dilemmáját is arról, hogy felmondjanak-e vagy sem, hiszen ott nem „tömegtermelés” folyik, hanem személyes kapcsolat van az oktatók és a hallgatók között. Természetesen nem ideológiát tanítanak, hanem egyrészt szakmát, másrészt emberséget.

Azt is mondta, a jelenlegi nehéz helyzetben, amikor egészségügyi és gazdasági problémák is kezdenek kicsúcsosodni az országban, egy ilyen „elhúzódó várvédelem” nem is jön rosszul a kormányzatnak, mert lehet mellébeszélni. Nem azt állítja, hogy ezért hozták létre ezt a helyzetet, de hogy így fennmaradhat, abban szerinte ennek is van szerepe.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Reggeli személy
2020. október 20., kedd 09:00
Műsorvezető: Dési János

 

 


Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.

Az oldalra jutva jobbra fent lát egy kék gombot majd, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk. Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás