„Klubrádió

Tovább sztrájkolnak az SZFE dolgozói

26/10/2020 17:29

| Szerző: Klubrádió

A Színművészeti autonómiájáért küzdő egyetemi dolgozók fellebbeznek a sztrájkjukat jogellenesnek minősítő elsőfokú törvényszéki határozat ellen. A bírósági döntés szerint az egyetemi szenátus jogkörének, dolgozók és hallgatók által követelt helyreállítása nincs összefüggésben a dolgozók érdekeivel. A sztrájkolók szerint azonban a szenátus döntéshozó képessége kulcskérdés.

Fellebbeznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói a Fővárosi Törvényszék október 23-i elsőfokú határozata ellen, amely jogszerűtlennek minősíti a sztrájkjukat – írja a 444.

Az ítélet indoklása az volt, hogy az egyetemi szenátus jogköreinek visszaállítása, amit a sztrájkolók követelnek, nincs összefüggésben a dolgozók gazdasági és szociális érdekeivel, mert az csak a szenátus tagjainak biztosítana jogokat. A dolgozók azonban azon az állásponton vannak, hogy az egyetem polgárai a szenátuson keresztül tudnak döntéseket hozni, így annak autonómiája az ő szempontjukból is kulcsfontosságú.

Felhívták a figyelmet arra, hogy október 15-én megfogalmaztak egy további sztrájkkövetelést, ami a modellváltás teljes visszafordítását, az alapítványi forma megszüntetését követeli. Mivel ebben a kérdésben a fenntartó nem dönthet, a követelést a kormánynak címezték. Választ egyelőre nem kaptak – írja a portál.

Továbbra is amellett érvelnek, hogy a kormány feladata biztosítani az oktatási intézmények döntéshozó képességét.