„Klubrádió
Megbeszéljük...

TGM: Megtört Orbán tekintélye

20/10/2020 23:40

| Szerző: Klubrádió/szg

Sokan abszurdnak tartják, hogy egy tehetséges, értelmes ember az Orbán-rendszer oldalára álljon a diákokkal szemben az SZFE körüli konfliktusban – mondta Tamás Gáspár Miklós. Szerinte a rendszer szilárd, óriási ereje van, ennek ellenére a szó igazi értelmében nem népszerű. Nem szeretett, nem elismert, nem gondolják az emberek, hogy jó irányba mennek a dolgok, és azt se, hogy a vezetőik méltók a posztjukra, meg lehet bennük bízni. Lázár János talán sértettségből fakadó kritikus nyilatkozata és az ahhoz hasonlók pedig azt mutatják, hogy „megtört Orbán tekintélye” – vélekedett.

2020. október 20. Megbeszéljük / részlet, Tamás Gáspár Miklós (20.10.20.)
17:46
00:00

Miért áll értelmes ember az Orbán-rendszer oldalára?

Tamás Gáspár Miklós filozófus a Mércén írt Orbán Viktor! hátrább az agarakkal! címmel publicisztikát. A cikkben Széchenyi egy nagyon szép gondolatára támaszkodva azt írja, az emberek sok mindennel kiegyeznek, de a szemérmetlen hazugsággal és az ügyetlen csalással nagyon nehezen. A Megbeszéljük adásában azzal kezdte, hogy a Színiakadémia körüli, a kormány részéről tragikomikus huzavona (a diákok részéről szép, méltóságteljes, okos helytállás) érdekes dolgot hozott felszínre. A független értelmiség, a „kormányon kívüli írástudók” körében elterjedt frázis, hogy akárhányszor megemlítik Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának nevét, mindig hozzáteszik, hogy milyen tehetséges ember. Tamás Gáspár Miklós szerint ezt azért emelik ki, mert a legtöbb ember „groteszknek, abszurdnak” tartja, hogy egy tehetséges, értelmes ember az Orbán-rendszer oldalán áll. Ez emberek százezreinek egyszerűen furcsa. Magától értetődő lett, hogy „értelmes ember ezt a rendszert nem támogatja”. 

Ott tartunk tehát jelenleg, hogy a rendszer szilárd, nagy támogatást élvez, óriási ereje van, ennek ellenére a szó igazi értelmében nem népszerű – vélekedett a filozófus. Nem szeretett, nem elismert, nem gondolják az emberek, hogy jó irányba mennek a dolgok, és azt se, hogy a vezetőik méltó vezetők, akikben meg lehet bízni, akikre fel lehet nézni; nincs igazi tekintélyük – tette hozzá. Elképesztőnek tartják az emberek, hogy valaki egy ilyen konfliktusban, ahol idealista, szabadságszerető, klassz diákok védik az egyetemüket, Orbán Viktor oldalára álljon, és ne a nagyszerű gyerekek oldalára. Ez azt mutatja, hogy „morális és esztétikai értelemben megtört Orbán Viktor hatalma”. Újraválaszthatják még hússzor, akkor is megtört, mert egy politikus akkor igazi vezető egy demokráciában, ha tisztelik, ha felnéznek rá, bizonyos tekintetben példakép, és ennek vége Tamás Gáspár Miklós szerint.

free SZFE
 Kép: Klubrádió
 
 

Úgy látja: ha nem ébred rá arra a kormányzat, hogy egyfolytában a rossz, népszerűtlen oldalon áll a társadalmi konfliktusokban – kivéve a legalantasabb, elsősorban etnikai és faji uszításokat, amelyekkel a szó legrosszabb értelmében népszerűséget tud szerezni – akkor az a helyzet, hogy a magyar nép jobb híján eltűri ezt a kormányt, mert az a benyomása, hogy az alternatívák nem meggyőzők. De ez utóbbi nem jelenti azt, hogy a kormányzati rendszer jó.

Vége a lelkesedésnek és a tiszteletnek?

Tamás Gáspár Miklós politikai érzéke azt súgja, annak vége, hogy akár kétmilliós tábor imádja a kormányt. Minden jel arra mutat szerinte, hogy van egy szolid, ám rosszkedvű szavazóbázis, amellyel Orbán Viktor még nyerhet választásokat, de a lelkesedésnek és a tiszteletnek vége. „Ezer oldalon látszanak a repedések”. A konzervatív értelmiség, amely az MDF-kormánynak és Orbán különféle összetételmű kormányzatainak bázisa volt, rég hátat fordított; lehet, hogy kiegyeznek bizonyos tagjai, mert láthatóan tartós a berendezkedés, de ez alku, akár értelmes munkalehetőségért cserébe.

Második példaként az orvosi fizetésemelések ügyét említette: az orvostársadalom alapvetően mindig konzervatív volt és nagyjából szolidan állt a konzervatív kormányok mellett, de szerinte ennek is vége. A magyar értelmiség a legtágabb értelemben véve legfeljebb fenntartásokkal, szkeptikusan, apolitikusan viszonyul a kormányzathoz. Az, hogy nem kedvelik az ellenzéket és leszavaznak a Fideszre, nem jelent sokat. „Emlékezzünk rá, milyen számai voltak a Hazafias Népfrontnak 1989 előtt” – jegyezte meg. Az embereket nem korbáccsal kergették a választásokra, elmentek, mert ez volt a szokás, mert nem volt alternatíva, leszavaztak a Hazafias Népfront jelöltjeire, aztán viszonylag könnyed, gyors, fájdalommentes változás után a nyoma is eltűnt a rendszernek, mert nem élvezett valódi belső támogatást.

Azt is írta a cikkben, hogy ha Orbán Viktor akkora politikai tehetség lenne, amekkorának az ellenzéki oldalon tartják, elengedné az SZFE-ügyet. Erről Bolgár Györgynek azt mondta, ez nem feltétlenül jelentene vereséget. Azt is mondhatnák, lám, milyen ravasz, milyen belátó, a megnyerhetetlen helyzetekből ki tud szállni, ahogy az orvosi fizetésemeléseknél is tette.

 
Tamás Gáspár Miklós a Klubrádióban
 

Hozzátette: megjelent egy közvélemény-kutatás, amely azt mutatja, hogy a „jobboldali sajtó, propaganda és politika által felfújt kérdésben”, az európai uniós támogatások kiutalását jogállamisági feltételekhez kötésében, a közönség kétharmada úgy válaszolt, igen, jogállamisági kritériumokhoz kellene kötni a juttatások kifizetését a tagállamoknak. Tamás Gáspár Miklós szerint „a jobb sorsra érdemes Varga Judit elképesztő nyilatkozatokat” tesz, hogy senki nem tudja, mi az a jogállamiság – lehet, hogy ő nem tudja, de sok százezer, millió magyar úgy tűnik, igen, és nem áll Orbán Viktor oldalára ebben a kormány számára kiemelt kérdésben.

Megtört tekintély

Szerinte ha a kormány elfojtja a színművészetisek blokádját, milliók fordulnak el tőle lélekben. A politikai hatalom egy része pszichológiai természetű, ez a többi között abban áll, hogy a végrehajtó hatalom feje nem pusztán csak politikai, gazdasági, adminisztratív rendszabályokat javasol és hajtat végre, hanem a szó politikai és pszichológiai értelmében „a nemzet vezetője”, valamilyen irányt mutat és mozgósítani képes. A ’89 előtti rendszer válságához hasonlóan szerint az a kelletlenség, elfordulás, cinizmus, amellyel a többség viszonyult az akkori rendszer eszményeihez, és az az unalom, ahogy fogadta a lakosság az MSZMP közleményeit, ez az „átok” utoléri az Orbán-rendszert. Ki a csuda hiszi el, amiket mondanak, miután milliószor rájuk bizonyosodott, hogy nem igaz? – tette fel a kérdést.

Vannak emberek, akik „pusztán csak karrierista okokból és sértődésből”, mint Lázár János és mások, elkezdenek kritikai módon viselkedni, és bár semmi lényegeset nem mondanak, fölvetik, hogy velük nem bántak méltányosan. De Tamás Gáspár Miklós szerint egy ilyen Lázár-féle nyilatkozat és a hozzá hasonlók azt mutatják, hogy „megtört Orbán tekintélye”. Így egy nagyon modern államot se lehet vezetni, például Németországban is sokat számít Angela Merkel kancellár személyes tekintélye. Bár a filozófus úgy látja, az ellenálláshoz hiányzik a remény, szerinte a rendszer sikeressége mégis túljutott a delelőjén, hanyatlik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Megbeszéljük...
2020. október 20., kedd 16:45
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

 

 

És még valami:

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.
Az oldalra jutva majd jobbra fent lát egy kék gombot, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás