„Klubrádió
Hetes Stúdió

Hova tűnt Vidnyánszky? - Neuman Gábor jegyzete

24/10/2020 15:21

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

Jött a 23-a délutánja, és több tízezren mutatták meg, hogy pontosan tudják a szavak és a tettek jelentését, és tudják, hogy az SZFE hallgatói, és oktatói miért harcolnak.

2020. október 24. Hetes stúdió - részlet 20.10.24. Jegyzet/Neuman Gábor
00:00
00:00

Hányan voltak tegnap a szinisek tüntetésén? Tudja valaki? Orbán tudja, de nem mondja? Az internetadós tüntetésen többen voltak? Vajon milyen kormányzati reakciót válthat ki, hogy emberek tízezrei vonultak a Műegyetem Rakparttól az Urániáig, és azt követelték, hogy hagyják békén a Színház- és Filmművészeti Egyetemet? Mindenki azt találgatja, vajon hova tűnt Vidnyánszky, illetve mi végre történt, hogy Hegedűs Zsuzsa, Orbán Viktor főtanácsadója kiállt a szinisek mellett, példaértékűnek nevezve a diákok akcióját? Mi lesz ebből Tekintetes úr?

A szociológus azt nyilatkozta, hogy: a sokszor hosszú évekig tartó konfliktusmegoldási folyamat első lépése mindig a dialógus kiprovokálása, aminek feltételeit az SZFE hallgatói és oktatói által indított akció példaértékűen a maga részéről meg is tett. A konfliktus feloldásának második feltétele természetesen a vitatott döntést meghozók párbeszédre való hajlandósága.

Vajon Orbán Viktor párbeszédre való hajlandósága milyen mértékű? Nagyobb, mint a bécsi kapu? Szarka ezredes, kancellár például azzal indított, hogy nevezzék meg a diákok a vezetőjüket. Képtelen volt felfogni, hogy nekik nincs vezetőjük, Ők együtt hozzák meg döntéseiket, és mindenki azonos mértékben felelős az ott történtekért, ezért egész nap fórumoznak. Náluk nincs hapták, meg uniformis, csak autonómia, ami bonyolult dolog, de a saját bőrükön érzik, hogy ezt az izét akarják elvenni tőlük. Valamelyik fideszes csatornán azon mulattak, hogy ezek a diákok hagymázas álomban élnek, és azt se tudják, hogy mi is az az autonómia, amiért harcolnak. De tudják. Ez olyan számukra, mint a levegő. Úgy érzik, hogy ha elveszik tőlük az autonómiát, az olyan, mintha a levegőt vennék el. Tegnap délután pedig a sok-sok ezer ember is megérezhette, hogy mi a tétje a szinisek felvonulásának.

Az autonómiára való igény általános emberi tulajdonság, de nem mindenkire azonos mértékben jellemző. A jogban lehet szűk körű vagy széles körű, létszám szerint megkülönböztetjük az egyén és a csoport autonómiáját. Az autonómiák megadásának alapjaként jelenik meg az önrendelkezési jog.

Az autonómia létrehozása helyett Szarka ezredes lekapcsoltatta az Ódry világítását, meg bezárta azokat az ajtókat, amelyeket be tudott zárni, és azzal fenyegetőzött, hogy kipaterolnak onnan mindenkit, aki sztrájkol, meg egyetemi polgárnak hívatja magát. Vége az egyetem-foglalásnak, üzente félvállról a diákoknak.

Aztán a Fővárosi Bíróság törvénytelennek ítélte a sztrájkot, és azonnali sztrájktalanítást rendelt el. Mi történt veled Fővárosi Bíróság? Már az új főbíró kedvében akartok járni? Szégyen.

De jött a 23-a délutánja, és több tízezren mutatták meg, hogy pontosan tudják a szavak és a tettek jelentését, és tudják, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, és oktatói miért harcolnak.  

Óh, én nem így képzeltem el a rendet. – írja József Attila a Levegőt-ben.
Lelkem nem ily honos.
Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
aki alattomos.
Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
szemét lesütve fontol sanda választ
és vidul, ha toroz. 

Neuman Gábor jegyzetét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Hetes stúdió
2020.10.24. 15:00

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás