„Klubrádió
Megbeszéljük...

Závada: Az SZFE tanárai elleni ítélet olaj a tűzre

23/10/2020 18:54

| Szerző: Klubrádió/szg

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése szerint jogellenes a SZFE oktatóinak sztrájkja – Závada Pál író szerint érthetetlen, hogy adhatták ki ezt az határozatot olyan szimbolikus napon, mint október 23-a. Nem jutott eszükbe, milyen nap van, hogy mekkora öngólt rúgnak, ha a szabadsághősökre emlékezés idején ilyen „szabadságtipró” döntést hoznak? – tette fel a kérdést.

2020. október 23. Megbeszéljük / részlet, Závada Pál (20.10.23.)
12:41
00:00

Jogellenesnek találta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozóinak sztrájkját elsőfokú végzésében a Fővárosi Törvényszék – ezt a Színház és Filmművészetért Alapítvány, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) újonnan kinevezett vezetése közölte pénteken az MTI-vel.

Závada Pál íróval beszélgettünk a SZFE diákjai által szervezett tüntetés elején. Azt mondta: nem is érti, hogy adhatta ki a Fővárosi Törvényszék ezt az határozatot olyan szimbolikus napon, mint október 23-a. Kinek nem jut eszébe, hogy milyen nap van, hogy mekkora öngólt rúgnak, ha a szabadsághősökre emlékezés napján ilyen „szabadságtipró” döntést hoznak? – tette fel a kérdést. Szerinte ez népszerűtlen húzás és csak olaj a tűzre. 

Azt mondta, nevetséges ürüggyel utasították el az oktatók sztrájkját, azzal, hogy nem használták ki az egyezkedés minden lehetőségét a munkaadóval. De hiszen éppen erről van szó, hogy nem fogadják el az új munkáltatót, illegitimnek tekintik a kuratóriumot – hívta fel a figyelmet. A sztrájk szolidaritási gesztus a blokádot kiépítő hallgatókkal – tette hozzá.

Ráadásul a hallgatók felé nem sztrájkolnak a tanárok, megtartják az órákat ilyen szörnyű körülmények között, a kancellár által meghirdetett őszi szünetben is.

Szerinte azért ennyire hatásos a diákok kezdeményezése, mert már a decemberi, Madách téri tüntetésen is látszott, hogy hozzáértők szervezik. Dramaturgok találják ki, forgatókönyvírók írják a szövegeket, rendezők rendezik meg a tüntetést, a blokádot és azt, hogy lehet minden nap újabb ötletekkel bővíteni a demonstrációt. Valamint nagyon széles réteget tudtak megérinteni a diákok, és nem azért, mert, ahogy szokták mondani, nem politizálnak, hanem mert hitelesek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Megbeszéljük...
2020. október 23., péntek 16:45
Műsorvezető: Dési János és Fodor Tamás

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás