„Klubrádió

Sztarenki Pál az egyetemhez méltatlannak és pocséknak nevezte Rátóti Zoltán döntését

2/11/2020 14:25

| Szerző: Klubrádió

A rendező felszólította egykori hallgatótársát, Rátóti Zoltánt, hogy törölje magát a Színművészeti Főiskola hallgatói köréből és ne rombolja az intézmény tekintélyét tevékenységével.

A színésztársadalom részéről sem maradt visszhang nélkül Rátóti Zoltán, az Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi tagjának levele, amiben a kuratórium nevében felfüggesztette az oktatást.

Indoklása szerint erre azért volt szükség, mert a hallgatói blokád miatt az új vezetőség nem tudta elfoglalni hivatalát, és az illetékesek nem látnak bele az oktatás folyamataiba. Az egyetem hallgatói nyilatkozattal, majd hétfőn sajtótájékoztató keretében reagáltak szavaira.

 
Sztarenki Pál, Fotó: Facebook
 

Sztarenki Pál – aki dolgozott többek között az Újszínházban, a József Attila Színházban, Kaposváron, Szegeden és Zalaegerszegen is – arra kéri többek között Rátótit, hogy miután szerinte elárulta mestereit és osztálytársait, törölje magát „a Színművészeti Főiskola hallgatói köréből, a közös osztályfotóból”, és ne rombolja annak valós tekintélyét a jelenlegi személyével és pillanatnyi funkciójával – írja a 24.hu.

A szinhaz.org oldalán megjelent levél:

Rátóti Zoltán magyar színész elrendelte az oktatás felfüggesztését az SZFE-n! Hittétek volna valaha is ezt a mondatot, ezt a hírt, volt Főiskolás társaim?!

Bizony, bizony, Zoli, a jelenlegi

– Nemzeti Színház stratégiai igazgatójaként,
– Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagjaként,
– Nemzeti Színház színészeként,
– Színház-és Filmművészeti Alapítvány kurátoraként,

ez igencsak szánalmas, pocsék és méltatlan antré, bárhova is  igyekszel, bárhová/bármibe is léptél bele.

Számunkra, volt iskolatársak, a közös Alma Mater tagjai számára most árultad el a Színészesküdet, a Mestereidet, az osztálytársaidat!

Nem kérem, hogy szégyelld magad, mert ahhoz rendelkezned kellene minimális morális érzékkel.

„Hosszú időn át Godot-ra vártunk. Godot eljött. Tudomásul kell venni. Ha tetszik, ha nem. Hogy ez kinek mit jelent, az más kérdés. Ez a Godot, válasszatok…” – idézném egyik mesteredet, Ruszt Józsefet.

Hogy aztán rád gondolt-e, nem tudhatom, majd eldönti a színháztörténet.

Addíg viszont csak annyit kérek, töröld magad a Színművészeti Főiskola hallgatói köréből, a közös osztályfotóból, s ne rombold annak valós tekintélyét a jelenlegi személyeddel és pillanatnyi funkcióddal.