„Köszönjük,

A kuratórium felfüggeszti az oktatást az SZFE-n

30/10/2020 19:16

| Szerző: Klubrádió

A Színház és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) felügyelő alapítvány kuratóriuma úgy döntött, felfüggeszti az oktatási tevékenységet az SZFE-n, ugyanis szerintük az egyetem épületeiben nem érvényesülnek az alapvető higiéniai, valamint tűz- és balesetvédelmi szabályok – írja a 444. Még nem tudni, hogy ez mit jelent az egyetemfoglalókra nézve.

A kuratórium Rátóti Zoltán által aláírt közleményében az szerepel, hogy „jelentős problémát okoz, hogy az általunk megismert adatok alapján az Egyetem elfoglalt létesítményeiben a tűz- és balesetvédelmi szabályok nem, vagy csak részben érvényesülnek, a higiéniás viszonyok aggasztóak, az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése”.  Szerintük ilyen körülmények között az oktatás feltételei az SZFE létesítményeiben felelősséggel nem biztosíthatóak.

A kuratórium erről értesítette az Oktatási Hivatalt, amely végzésben szólította fel a kuratóriumot „az egyetemen kialakult vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésére”. Ezért függesztette fel a kuratórium az oktatást az őszi szünet után egészen „a helyzet tisztázásáig”.

A kuratórium tárgyalásra is hívta a tanárok és a diákok képviselőt, azaz az Upor László volt rektorhelyettes által vezetett legfeljebb háromtagú tanári, és a Csernai Mihály HÖK-elnök által vezetett, szintén legfeljebb három emberből álló hallgatói delegációt november 2-án 11 órára a Bajor Gizi Színészmúzeum tárgyalótermébe. A közlemény szerint az egyeztetésen a kuratórium képviselői és az egyetem új vezetői is jelen lesznek, de bármelyik tárgyaló fél hiányában az egyeztetést eredménytelennek tekintik. „Az esemény nem lesz nyilvános, az ott elhangzottakról ugyanakkor jegyzőkönyv készül.”

Az egyetemfoglaló diákok és sztrájkot hirdető oktatóik nem tekintik legitimnek a Vidnyánszky Attila által vezetett kuratóriumot, Palkovics László minisztériumával akarnak tárgyalni.