„Klubrádió
Reggeli gyors

Megint nekimennek az akadémiai dolgozóknak: Palkovics sikerélményre vágyik az SZFE után?

29/10/2020 15:08

| Szerző: Klubrádió/szg

A kormány megfosztaná közalkamazotti státuszuktól az akadémiai dolgozókat. Talán azért fordult most megint feléjük a kormányzati úthenger, mert az SZFE ügyében állóháború alakult ki, és kell egy kis sikerélmény a miniszternek – mondta Lőrincz Viktor, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője.

2020. október 29. Reggeli gyors / részlet, Lőrincz Viktor (20.10.29.)
08:54
00:00

A kormány a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek elvétele után megfosztaná közalkamazotti státuszuktól az akadémiai dolgozókat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedd este nyújtotta be törvényjavaslatát az Országgyűlésnek, mely szerint az MTA-tól a tiltakozás ellenére kiszervezett Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatóhelyeinél foglalkoztatottak 2021. január 1-jei hatállyal a Munka törvénykönyve alá tartoznak, vagyis onnantól nem lesznek közalkalmazottak.

Lőrincz Viktort, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselőjét kérdeztük, aki azt mondta: elég régóta lebegtették ezt a kérdést, ezzel is bizonytalanságban tartva az egész kutatóintézeti hálózatot. Arra viszont nem számítottak, hogy ezt január 1-jei határidővel beterjesztik. Addig minden munkajogi kérdést le kellene tárgyalni elvileg. Azt mondta, bár talán már nem lepődnek meg semmin, de most is volt egy csavar a kiküldés módjában. A minisztérium kiküldte egyeztetésre a szöveget egy szakszervezetnek, csak nem annak, amelyik reprezentatív a kutatóhálózatban. A reprezentatív szakszervezethez a határidő után 2-3 órával jutott el informális módon a tervezet úgy, hogy estére már kész törvényjavaslat volt belőle. Valószínűleg nem is voltak kíváncsiak a véleményükre. 

Lőrincz Viktor szerint a kormányzati úthenger a kisebb ellenállás irányába indul el. Állóháború alakult ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, náluk egy évig nem történt semmi, és most „úgy tűnik, hogy sikerélményre van szüksége a miniszternek, ezért ott próbálkozik, ahol éppen tud”. A természettudományi múzeumnál is most csend van, bár a kormányzat nem tett le a költöztetésről – jegyezte meg.

Készítettek felmérést, amelyből az derül ki, hogy a dolgozók nagy része elutasítja ezt a státuszvesztést, elsősorban elvi okokból. Úgy gondolják, hogy mint költségvetési intézmény dolgozóinak, állami alkalmazottaknak kell maradniuk. Tiltakozni fognak, most azon vannak, hogy ennek formáit kidolgozzák, bár a járványhelyzetben nekik sincs sok lehetőségük.

Arra a felvetésre, hogy most kicsit keményeben fogalmaztak Palkovics László miniszterrel kapcsolatban, Lőrincz Viktor azt mondta: gyűlnek a dolgok, a teljes felsőoktatás helyzete, az OTKA-pályázatok kérdése, ahol a minisztérium egyik vezetője is kapott a pénzből. Egy idő után el kell azon gondolkodni, hogy aki mindezt megtette, az utána visszamehet-e a tudományos életbe – tette hozzá.

Közölte: a kormány azzal érvel, hogy a közalkalmazotti státusznál nem lehet növelni a fizetéseket, de ez nem igaz, más ágazatnál is láttak rá példát. Harminc százalékos emelést ígérnek a státusz megszüntetéséhez kapcsolva, amivel még mindig nem érnék el a versenyképes béreket. Biztonságot jelent az, hogy valaki közalkalmazott, de az nem igaz, hogy aki nem teljesít, azt ne lehetne elbocsátani, nagyon komoly teljesítmény-értékelési rendszer működik. Nincs arról szó, hogy olyan emberekkel lenne feltöltve a rendszer, akik nem csinálnak semmit – tette hozzá.

Úgy tudják, az állam az egész országban, minden ágazatban megszüntetné a közalkalmazotti státuszt, szerinte ez összefügg az egyetemek privatizációjával is, hogy az állam egyre kevesebb szerepet vállaljon a felsőoktatás és a kutatás terén. A magánosított egyetemeken kuratóriumok tagjainak kiválogatása mellett az is szempont, hogy a közbeszerzési törvény hatályát el lehet kerülni, mert papíron nem közpénzt költenek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Reggeli gyors
2020.10.29. 07:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás