„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakszervezetek: Ostoba átalakítás, ugrás a sötétbe a kulturális dolgozóknak

15/09/2020 14:35

| Szerző: Klubrádió/szg

Diktátumszerű átalakításnak nevezte Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, hogy a kulturális dolgozók november 1-jétől elveszítik közalkalmazotti státuszukat. Szerinte a korábbihoz képest egyértelműen előnytelenebb feltételek közé kerülnek, teljes a bizonytalanság, ez ugrás a sötétbe a kulturális dolgozóknak. Ráadásul úgy látja, a szociális, az egészségügyi ágazatra és az oktatásra is ez vár.

A kulturális közalkalmazottak november 1-től kerülnek át a munka törvénykönyvének hatálya alá, de nemcsak az ő közalkalmazotti státuszuk van veszélyben, hanem a tudományos kutatóintézetek dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonya is. A szakképzésben dolgozó pedagógusoké júliusban szűnt meg. 

A Népszava cikkében azt írta: a tavasszal nagy vihart kavart, de a fideszes képviselőkön gyorsan átfutott átalakulási törvény értelmében a munkáltatóknak augusztus 15-ig minden közalkalmazottal írásban kellett közölni új munkaszerződése tartalmi elemeit, a dolgozóknak pedig hétfő estig kellett eldönteniük, hogy elfogadják-e az új foglalkoztatási feltételeket vagy sem.

2020. szeptember 15. Reggeli gyors / részlet, Csóti Csaba (20.09.15.)
09:12
00:00

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke azt mondta: az átalakítás a járvány nélkül is meglett volna, ez „nagypénteki ajándék” volt a kulturális területen dolgozóknak, a kormányzat mindenképpen meglépte volna. A korábbihoz képest egyértelműen előnytelenebb feltételek közé kerülnek, teljes a bizonytalanság, ez ugrás a sötétbe a kulturális dolgozóknak. A kormány meg akar szabadulni attól, amit kötöttségnek érez a közalkalmazotti jogviszonnyal kapcsolatban, az ott dolgozók viszont keretrendszernek, amelyben elhelyezhették az életüket és a munkájukat. 

Csóti Csaba szerint kicsit rosszul gondolkodik erről a magyar társadalom és hiányzik a szolidaritás. Alapvető probléma, hogy ha az állam közszolgáltatást nyújt, az nem ugyanaz, mintha valaki lángost sütne vagy gyárban dolgozna a szalag mellett. Az egész országnak érdeke lenne, hogy a közszolgáltatásban dolgozóknak kiszámítható jövőképük legyen, nem azt kellene mérni háromhavonta, hogyan lehet forintosítani egy múzeumi dolgozó által végzett restaurálást, hanem azt, hogy ez milyen értékes a társadalom számára.

A legrosszabb, ami történhetett a területen dolgozóknak, hogy megszűnt a biztonság. Sokan hagyják majd ott a pályát, magukkal viszik a sok évtizedes tapasztalatot, tudást, amely hiányozni fog mindenkinek. És nyilván a legjobb szakemberek nem fogadják el az új feltételeket – tette hozzá. 

Csóti Csaba úgy értékelt: terv nincs a kormányzat részéről, „butaság van”; nem értik a közszolgáltatás fogalmát, azt gondolják, hogy jobb lesz a minősége, ha valamiféle versenyelvet vezetnek be, mert szerintük az egymással versengő emberek ezen a területen is többet dolgoznak majd. „Ez egész egyszerűen ostobaság” – jelentette ki Csóti Csaba.

A SZEF úgy érzi, rákerül a sor a szociális és egészségügyi ágazatra és a nem szakoktatásban dolgozó pedagógusokra is. Az már most látszik, hogy a kulturális területen dolgozóknak effektíve alacsonyabb lesz a fizetésük, noha a kormányzat azt mondta, hogy ez nem fordulhat elő.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tudatában van annak, hogy „rendkívül vitatható” helyzetben történik ez az átalakítás, valószínűleg ők is tudják, hogy lesznek perek. Visszaállítani akkor lehetne a jogállásukat, ha az egész szakmacsoportot visszahelyeznék az adott törvény hatálya alá. Tavasszal teljes egészében kihagyták a munkavállalókat az egyeztetésből, ez diktátumszerű átalakítás volt – mondta Csóti Csaba.

Az interjút e fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Attila

Reggeli gyors
2020.09.15. 07:35
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert