„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kincses: Nagyon nagy az egészségügyi törvény elutasítottsága

14/10/2020 23:17

| Szerző: Klubrádió/szg

A nemrég elfogadott egészségügyi törvénynek nagyon nagy az elutasítottsága, és ennek több oka van – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Az egyik a tartalma, vannak benne olyan pontok, amelyeket objektíven, higgadtan értékelve is elfogadhatatlannak tartanak. A másik, hogy egy törvény megítélését mindig befolyásolja a születésének módja, és maga az eljárás „hihetetlenül irritáló, ellenszenvet keltő volt”. A harmadik: eltelt több mint egy hét, és nem tudni a mögöttes szándékot.

2020. október 14. Megbeszéljük / részlet, Kincses Gyula (20.10.14.)
12:40
00:00

Kincses Gyula szerdán egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel a múlt héten elfogadott egészségügyi törvényről. Arra a kérdésre, hgoy ez miből állt, azt mondta: a miniszter azért hívta, hogy a készülő jogszabályok következő csomagjairól, azok elemeiről beszélgessenek, ezt nem egyeztetésnek, inkább konzultációnak nevezné. A tárcavezető felvetett három témát, amelyről konzultálni szeretne, ő viszont egy negyedikkel készült, ez volt a véleményük az elfogadott törvényről. Erről is beszéltek bő negyed órát, és a Pintér Sándor ígéretet tett arra, hogy valamilyen módon figyelembe veszik a kifogásaikat, nem zárkózott el a korrigálástól. 

Kincses Gyula
 
Kincses Gyula
 

A háziorvosok először nagyon sérelmezték, hogy kimaradtak az említett törvényből, holott ez „így van rendjén”, hiszen az a törvény a közalkalmazottakat viszi át új jogállásba. A háziorvosok vállalkozók, „isten ments”, hogy ők e törvény hatálya alá tartozzanak, hiszen az azt jelentené, hogy elvették a függetlenségüket, „államosították” őket. De az ő problémájukat is rendezni kell egy másik törvényben, erről kezdtek el egy megbeszélést. A miniszter elmondta, mi a kormányzati szándék, nem látott jogszabály-tervezetet, csak koncepciót, erre mondta el Kincses Gyula a kamara álláspontját. Abban maradtak, hogy az alapellátásban dolgozókat bevonva kell részletesebb megbeszélést tartani.

A kormány szeretné megújítani az alapellátást, és szeretné terjeszteni az új formákat, mint a csoportpraxis vagy a praxisközösség. Az orvosi kamara egyetért ezzel, mint iránnyal, de mereven elutasít minden kötelező lépést, nem szabad bekényszeríteni az eddigi függetlenség feladásába a háziorvosokat, viszont szabad például pályázatokat kiírni, és nemcsak azokat kell támogatni, akik valamilyen közösségi ellátási formában dolgoznak.

Arra a kérdésre, hogy miért a belügyminiszterrel tárgyal, aki soha nem foglalkozott egészségüggyel, Kincses Gyula úgy válaszolt: úgy tekintik, hogy az orvosi kamarát megtisztelik azzal, hogy magasabb szinten tárgyal, Pintér Sándorral nem belügyminiszterként, hanem miniszterelnök-helyettesként tárgyalnak. Hiszen nemcsak egészségügyi, hanem pénzügyi kérdések is felvetődnek. Azt gondolja, hogy Pintér Sándor „ahhoz képest” beletanult az egészségügybe, hogy nem ebből a kulturális közegből jön. Ez egyrészt nem baj, mert külső szemmel, objektívebben látja a területet, másrészt „hihetetlen szorgalommal, rengeteget olvasva” vetette bele magát a munkába.

Az őket is meglepetésként érő gyorsasággal elfogadott egészségügyi törvényről az orvosi kamarában az az általános hangulat, hogy „csak így tovább, ennek álljuk útját” – fogalmazott. A törvénynek nagyon nagy az elutasítottsága, és ennek több oka van. Az egyik a tartalma, hiszen vannak benne olyan pontok, amelyeket objektíven, higgadtan értékelve is elfogadhatatlannak tartanak, ezeken változtatni kell. A másik, hogy egy törvény megítélését mindig befolyásolja a születésének módja, és maga az eljárás „hihetetlenül irritáló, ellenszenvet keltő volt”. A harmadik: eltelt több mint egy hét, és nem tudni a mögöttes szándékot. Kirendelés és a másodállások korlátozásának lehetősége eddig is volt, csak az kellene, hogy valaki kiálljon a szakma elé, és elmondja, melyik szabállyal hogy élnek a jövőben. Ezt szeretnék leírva látni – tette hozzá Kincses Gyula.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.com

Megbeszéljük...
2020. október 14., szerda 16:00
Műsorvezető: Bolgár György