„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunetz: Müller Cecíliának a kifestőkönyv után varázsceruzája is van

2/10/2020 15:13

| Szerző: Klubrádió/szg

Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő szerint mintha valami mesében élnénk, Müller Cecília országos tisztifőorvosnak volt már kifestőkönyve és lett varázsceruzája is, amivel intenzív osztályos ágyat és orvosokat, ápolókat varázsol olyan egészségügyi intézményekbe, ahol nincsenek elegen.

2020. október 02. Reggeli gyors / részlet, Kunetz Zsombor (20.10.02.)
11:28
00:00

Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő azt mondta: mintha képregényben vagy mesében élnénk, Müller Cecília országos tisztifőorvosnak volt már kifestőkönyve és lett varázsceruzája is, amellyel varázsol intenzív osztályos ágyat és orvosokat, ápolókat olyan egészségügyi intézményekbe, ahol nem volt annyi. Például a János kórházban egy tollvonással 13 intenzíves ágyat bővített 60-ra. (A Varázsceruza egy lengyel rajzfilmsorozat volt, amelyben, ha valami problémája adódott a főhősnek, jött egy manó, és kezébe nyomta a varázsceruzát, amivel aztán felrajzolta a megoldást.)

Ezt megcsinálták tizenvalahány helyen, de szerinte nem is ez a legfontosabb, hanem a legfontosabb a humánerőforrás-igény, amit a rendszer nem tud a teljesíteni. Szakdolgozói területen pont annyi ember hiányzik (körülbelül 750), amennyivel a kormány többet szeretne, ez tehát 1500-as különbség. Kérdésre válaszolva elmondta: az intenzív osztályokon nem csak lélegeztetett betegek vannak, nem csak a lélegeztetőgépeket kell kezelni, de az is elég bonyolult. Az intenzív terápiát, a táplálástól kezdve rengeteg dolgot kell jól tudnia egy szakasszisztensnek, ez több éves képzésen sajátítható el.

Kunetz Zsombor közölte: az egészségügyi rendszer a covid nélkül is az összeomlás szélén áll. Erre jön rá az a terhelés, amiről nem tehet senki, nem lehet semmilyen kormány nyakába varrni, ez maga a vírus. De a járványkezelés nem azt segíti elő, hogy a szűkös erőforrásokkal is megpróbálják jól kezelni a helyzetet.

Országosan van 1100 intenzív ágy, jelenleg körülbelül 700-an vannak kórházban és 50-en lélegeztetőgépen. A normális megoldás szerinte az lenne, ha megyei szintre helyeznék vissza a járványkezelést, infektológiai osztályokon, elkülönített, őrző részen kezelnék a betegeket. Úgy véli, nem országos centrumokat kellene kialakítani, Szolnokról Nyíregyházára utaztatni embereket fölöslegesen. A kiskunhalasi kórházba és más intézményekbe is dolgozókat kell áthelyezni, ezt se tartja jó megoldásnak a szakértő, aki szerint nem a nagyobbakból kellene a kisebb kórházakba vezényelni, hanem pont fordítva, mert ez mindkét végén megbénítja az ellátást. Ha eszkalálódik a helyzet és gyorsan sokat nő a koronavírusos betegek száma, akkor le kell állítani ellátásokat.

„Minden télen elmondják, hogy az FKF mennyire felkészült a télre, csak éppen a havazásra nem” – vetette fel. A nyáron ugyanígy mindenre felkészült az ország, csak a vírusra nem. Az átalakítást, amelyet Kunetz Zsombor javasol, végre lehetett volna hajtani akkor.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Reggeli gyors
2020.10.02. 07:45
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert