„Klubrádió
Reggeli gyors

A védekezés sosem volt a kormány kezében

28/09/2020 09:29

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Gyógyítható betegek fognak meghalni az orvosok, egészségügyi dolgozók „eszement vándoroltatása” miatt. Hamarosan uniós segítséget kell kérni az ellátáshoz.

2020. szeptember 28. Reggeli gyors - részlet 20.09.28. Kunetz Zsombor
09:00
00:00

Ősrégi, elavult, ma már használhatatlan koncepciót követ az egészségügyi kormányzat, amikor néhány nagy intézménybe koncentrálja a koronavírusos betegek ellátását, és oda vezényel orvosokat, ápolókat. Ezzel szakember nélkül maradnak a kis kórházak, a dolgozók kimerülnek, jobb esetben betegállományba mennek, rosszabb esetben elhagyják a pályát. A kapkodás emberéletekbe kerül. Menthető betegek fognak meghalni mindkét oldalon, a covidos és az egyéb betegségben szenvedők között is.

Kunetz Zsombor orvos egészségügyi szervező állítja, hogy a járvány elleni védekezés nincs a kormány kezében, sosem volt. Az adatokból látszik, hogy a betegség terjed, mindig egy picivel nő a fertőzöttek száma, de mindig csak egy picivel, nem robbanásszerűen. Épp ezért nem kellene kapkodni, hirtelen átvezényléseket végrehajtani, hanem átgondolt lépésekre lenne szükség. Ám a kormány tevékenységében nyoma sincs az átgondoltságnak. 8 intézménybe, köztük a Korányi, a Szent János, és a Dél-pesti Kórházba igyekeznek koncentrálni az ellátást, miközben a másik 80-90 kórház szakember nélkül marad. Mindezt 600 beteg miatt, miközben 60.000 kórházi ágy van. Azaz 1 százalék miatt kockáztatják 99 százalék ellátását. Kunetz Zsombor szerint épp az ellenkezőjét kellene tenni, a kis vidéki intézményeket kellene erősíteni, „felturbósítani”, mert ennyi orvos van, ennyi egészségügyi dolgozó. Nincs több. Attól sem lesz több, ha a meglévőket ide-oda vezényelgetik, hogy tüzet oltsanak. A magyar egészségügyi ellátás nincs messze az összeomlástól. Előbb-utóbb segítséget kell kérni, és ezt nem lehet máshonnan, mint az Európai Uniótól.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Reggeli gyors
2020.09.28. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor