„Klubrádió
Reggeli gyors

Kényelmesebb maszkot vagy tíz perc munkaszünetet?

24/09/2020 13:17

| Szerző: Klubrádió

Nagyon megerőltető maszkban dolgozni, ezért akár a pártokat is megkeresi a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, ha sem az operatív törzstől, sem a munkáltatóktól nem kapnak pozitív választ a boltosok maszkviselésének könnyítését igénylő megkeresésükre. Ezt a szakszervezet elnöke mondta, aki azonban bízik benne, nem kell túl sok kört futniuk az ügyben, és a probléma gyorsan megoldódik.

2020. szeptember 24. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Karsai Zoltán 2020.09.24.
05:28
00:00

Eddig egy cég válaszolt a maszkviselési szünetek bevezetését kérő boltos szakszervezetnek, és ígéretet tett rá, hogy megpróbálják bevezetni a könnyítést. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) azt akarja, hogy a dolgozók két óránként tíz percre levehessék a járványhelyzet miatt viselt maszkjukat, és ezalatt szünetet tarthassanak a védőeszköz viselésével járó munkájukban.

Uniós oltalmat kapott a Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt
 
 Fotó: MTI/Krizsán Csaba
 

Karsai Zoltán, a KASZ elnöke elmondta, az operatív törzset is megkeresték kívánságukkal, és ha sem tőlük, sem a munkáltatóktól nem kapnak pozitív választ, akkor a pártokhoz fordulnak, hogy azok törvénymódosítást kezdeményezzenek az ügyben. Eddig ilyesfajta szabályozás nyilván nem készülhetett, mert nem volt még hasonló járványhelyzet, de a törvényhozóknak is reagálniuk kell az új helyzetre, ahogy azt annak idején a monitor előtti munkavégzés elterjedése után is tették, és előírták, mennyi szünetre van joga a dolgozóknak.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, nem a maszkviseléssel van bajuk, egyetértenek azzal, hogy a koronavírus terjedésének akadályozására hordani kell, amikor csak lehet. A kétóránkénti tízperces szünetre vonatkozó igényüket azzal indokolta, hogy maszkban dolgozni, különösen fizikai munkát végezni rendkívül megerőltető dolog, ezért kell tehát módosítani a munkavédelmi szabályozást, és már néhány héten belül.

Az interjúban az is szóba jött, hogy léteznek olyan kialakítású maszkok, amelyek viszonylag kényelmesek, így könnyebbé tehetik a munkavégzést, amikor a dolgozóknak kötelező eltakarniuk az orrukat és szájukat. Igaz, ezek feltehetően drágábbak is, mint az egyszerűbb darabok. Karsai Zoltán szerint azonban elképzelhető, hogy ha az új szabályozásba az kerülne bele, a munkáltató köteles tíz perc szünetet adni a dolgozóknak, kivéve, ha a jobban használható védőeszközt biztosítja számukra, akkor a munkahelyeken megjelennének a komfortosabb maszkok.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Karsai Zoltánnal
2020. szeptember 24., csütörtök 06.45
riporter: Para-Kovács Imre